Het Brussels Ouderenplatform lanceert samen met enkele partners de Digitrein, die de komende maanden door Brussel rijdt. Bedoeling is om ouderen digitaal vaardiger te maken. Digidokter van dienst is Sara Van Zandycke.
Hier komt de Digitrein: ‘Wij willen ouderen digitaal sterker maken’
Hoe groot is digitale kloof?
Groot. Volgens een recent rapport van de Koning Boudewijnstichting vindt twee op de drie 55-plussers dat ze geen of zwakke digitale vaardigheden hebben. Vele ouderen zien de computer en de smartphone niet als iets dat hen kan helpen. Ze zijn ook bang voor oplichting.
Corona heeft de hele digitale evolutie nog versneld. Denk aan online doktersafspraken, het Covid Safe Ticket, de app itsme. Veel ouderen zijn gefrustreerd omdat er geen alternatief meer is. In sommige restaurants krijgen ze geen menukaart meer, maar moeten ze bestellen via een QR-code.
Het resultaat is dat ze vaak hulp moeten vragen aan kinderen, buren of het lokaal dienstencentrum. Wij willen hen onafhankelijker, zelfstandiger maken.
Hoe werkt het project Digitrein?
We houden halt in de verschillende Brusselse gemeentes. In het gemeenschapscentrum of het lokale dienstencentrum zullen we zes workshops geven rond het gebruik van de smartphone. We beginnen altijd met een sessie over de icoontjes. Wat betekent bijvoorbeeld het tandwieltje?
In de volgende workshops gaat het dan over back-ups maken, foto’s opslaan in de cloud, QR-codes en Payconiq, informatie opzoeken via Google en over Google Maps.
Voorts kunnen ouderen die met specifieke vragen zitten ook een of meerdere individuele afspraken maken.
Aan het eind organiseren we twee digicafés. De deelnemers kunnen dan oefenen samen met enkele vrijwilligers die ondertussen ook een vorming hebben gekregen. Het is namelijk de bedoeling dat het gemeenschapscentrum of het lokaal dienstencentrum het project achteraf overneemt.
Waar en wanneer houdt de trein halt?
We beginnen deze maand in Brussel, Neder-over-Heembeek en Sint-Agatha-Berchem. In januari zijn Anderlecht, Jette en Schaarbeek aan de beurt. In maart passeren we dan weer langs drie andere gemeenten.
Hoeveel kost het om deel te nemen?
Dankzij de subsidie van 46.000 euro van de Vlaamse overheid kunnen we de prijs heel laag houden. Het verschilt per gemeente maar het zal maar een paar euro’s kosten om deel te nemen aan een workshop of om een individuele afspraak te maken.
www.digitrein.be
Lees meer over: Brussel , Samenleving