| Een gespecialiseerde covid-eenheid op de afdeling intensieve zorgen van het Deltaziekenhuis. (Archief)

Hoe ziekenhuizen zich opmaken voor nieuwe coronapiek

ZM
© BRUZZ
25/09/2020

Nu de coronacijfers opnieuw snel klimmen, bereiden de Brusselse ziekenhuizen zich voor op een volgende piek in hospitalisaties. Deze keer doen ze dat mét een ziekenhuisnoodplan, uitgedacht door de FOD Volksgezondheid. Een snellere spreiding van coronapatiënten is daarbij cruciaal om de gewone zorg niet in het gedrang te laten komen.

Het verschil met de eerste golf is dat de reguliere zorg als de coronazorg samen moeten doorlopen, zegt Karolien De Prez van UZ Brussel. "Dat wordt een uitdaging, maar nu er een draaiboek is voor de ziekenhuizen, is er meer mogelijk.” Dat draaiboek bestaat uit vijf fasen. "Per fase wordt een aantal bedden specifiek voor corona vrijgemaakt. Als die aantal bedden vol zijn, schalen we op naar een volgende fase met meer bedden."

Verdubbeling op vier dagen tijd

Momenteel zitten de ziekenhuizen nog in fase 0, waarbij 15 procent van de plaatsen op intensieve zorgen vrij blijven voor coronapatiënten. Zodra deze capaciteit overschreden wordt, gaan ze over naar fase 1A, waarbij een kwart van de intensieve zorg voor corona wordt voorbehouden.

"In Sint-Jan zitten we net boven die 15 procent. Dat heeft een negatief effect op de reguliere zorg,” zegt hoofdarts Kenneth Coenye bij het Sint-Janziekenhuis. Hij hoopt dat deze tendens van constante toename zich niet verderzet. “Van vrijdag op dinsdag zagen we op vier dagen tijd een verdubbeling van het aantal covid-hospitalisaties.”

Ook in verschillende andere Brusselse ziekenhuizen merken ze een stijging covid-patiënten op intensieve zorgen. In het UZ Brussel zijn er 28 bevestigde coronabesmettingen, dat zijn er zes meer dan donderdag. Van die 28 coronapatiënten liggen er vijf op intensieve zorgen en drie daarvan worden intensief beademd. Ook in Irisziekenhuizen Zuid liggen er van de 14 bevestigde gevallen vijf personen op intensieve zorgen.

Als Brusselse patiënten maar in goede omstandigheden verzorgd worden, maakt het niet uit waar.

Kenneth Coenye, hoofdarts Sint-Jan

Hoewel er geen officieel coördinatieplan bestaat tussen de verschillende ziekenhuizen van Brussel, zullen ziekenhuizen die binnen eenzelfde netwerk vallen sneller verspreid worden onder elkaar. Bij Irisziekenhuizen Zuid vinden er verdelingen van patiënten plaats over de vier verschillende sites. "Daarvoor hebben we geen uitwisseling met andere ziekenhuizen nodig, dat is ons voordeel," zegt communicatieverantwoordelijke Jessica Mutaha Rujamba.

Uitwisseling van patiënten

In het Sint-Janziekenhuis gebeuren zulke samenwerkingen wel. “Tijdens de eerste golf hebben wij 18 patiënten opgevangen van het Sint-Pietersziekenhuis en nu tijdens de tweede golf vangen zij ook patiënten van ons op”, verduidelijkt de hoofdarts van het Sint-Janziekenhuis.

Deze uitwisseling van coronapatiënten gebeurt nu nog voornamelijk binnen één netwerk, maar volgens Coenye wordt er ook vertrouwd op goede contacten tussen andere ziekenhuizen. “Als er geen plaats meer is, kunnen Brusselse patiënten ook overgebracht worden naar Vlaanderen of Wallonië. Als ze maar in goede omstandigheden verzorgd worden, maakt het niet uit waar.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , ziekenhuizen coronacrisis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni