Hof ten Berg zoekt bewoners
Eigenlijk waren het oorspronkelijk geen huisjes, meldt historicus Marc Villeirs van de gemeente: "Het waren de stallen van de hoeve, die op den duur heringericht werden als lokalen voor divers gebruik, waaronder woonruimte voor landarbeiders. Ze zijn geïntegreerd in de perimeter van de klassering en dus wettelijk beschermd."
Het hoofdgebouw is een dubbelhuis en de voormalige stallen werden in enkele huisjes onderverdeeld. De adverteerder Home Consult spreekt van een unieke eigendom op een toplocatie in de buurt van de Europese school. Wie 995.000 euro kan betalen, krijgt 9 are 58 ca met onder andere woongedeelte, stallingen, atelier, wijnkelder, (overdekte) parkeerplaatsen, ruime zolders. En een geschiedenis die teruggaat tot de twaalfde eeuw. De Hof-ten-Bergwijk ontleent haar naam aan de hoeve die afhing van de Benedictijnerabdij van Vorst. Bij de hoeve hoorde een watermolen op de lager gelegen Woluwe en meer dan honderd hectare grond. Deze twee gebouwen zijn hiervan de laatste getuigen. Ze zijn gebouwd op de ruïnes van de hoeve die vernield werd door de troepen van Lodewijk XIV. Het door sierankers gevormde jaartal 1750 op de gevel, verwijst vermoedelijk naar de bouwdatum van de huidige hoeve. Op een plan uit 1786 herken je de bijgebouwen rond een grote rechthoekige binnenplaats. Na de ontbinding van de kloosterorde werd de hoeve opgekocht door de uitbater ervan, de burgemeester François De Clerck. In de loop van de 19de eeuw raakte het domein onder zijn erfgenamen versnipperd.
Melk, konijnen en witloof
Dit landelijk erfgoed valt op in een wijk die sinds de jaren 1960 gedomineerd wordt door woonwijken en appartementsblokken. De eerste bewoners herinneren zich nog hoe ze om melk en konijnen gingen bij Hof ter Musschen, en witloof bij de nu verdwenen hoeve Elsen. Monumenten en Landschappen ziet wel wat in toekomstige eigenaars met groene vingers: "Te verkiezen is bewoning of gebruik van de hoeve, waarvoor zo weinig mogelijk ingrepen nodig zijn."
Lees meer over: Sint-Lambrechts-Woluwe , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.