De negentien Brusselse gemeenten laten na lokale integrale veiligheidscellen (LIVC's) op te richten, wat nochtans verplicht is in de strijd tegen terrorisme. "De Brusselse gemeenten nemen hun verantwoordelijkheid niet op", aldus bevoegd minister Homans (N-VA). Twee Brusselse gemeenten ontkennen dat, en volgens Vlaams parlementslid Joris Poschet (CD&V) verdraait Homans de waarheid.
Homans: 'Brusselse gemeenten nemen verantwoordelijkheid niet op'
Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) deed de uitspraken in antwoord op een vraag van Poschet.
In de omzendbrief van Jambon over de foreign terrorist fighters krijgen de steden en gemeenten de opdracht een lokale intetgrale veiligheidscel (LIVC) op te richten. Zo'n LIVC is een lokaal gemeentelijk overlegplatform waar informatie kan uitgewisseld worden tussen sociale diensten, preventiediensten, de lokale task force en het bestuur. In zo'n cel kunnen ook afspraken gemaakt worden over de opvolging van foreign terrorist fighters.
Volgens minister Homans, die op Vlaams niveau de aanpak van radicalisering coördineert, worden er op Vlaams niveau inspanningen gedaan. "De Vlaamse lokale besturen zijn echt wel een voorbeeld. Ik kan u zeggen: de LIVC's in Vilvoorde, Hasselt, Menen, Antwerpen en Mechelen werken heel voortreffelijk", aldus Homans.
Maar in Brussel loopt er volgens de N-VA-minister nog een en ander mank. "De 19 Brusselse gemeenten nemen hun verantwoordelijkheid niet op in het oprichten van LIVC's. "Ik vind het zeer jammer dat de Brusselse gemeenten die omzendbrief van collega Jambon eigenlijk gewoon naast zich neerleggen", aldus Homans. Eerder had ook al de Vilvoordse burgemeester Hans Bonte (sp.a) erop gewezen dat de Brusselse gemeenten de betrokken omzendbrief negeren.
Mayeur ontkent
De kritiek van Homans krijgt al meteen tegenwind uit Brusselse hoek. De Stad Brussel en Evere lieten al meteen weten dat ze wél een lokale integrale veiligheidscel hebben.
Ook vraagsteller Poschet is niet overtuigd van het antwoord dat hij kreeg van Homans. "De burgemeester van Jette Hervé Doyen (CDH) vertelde me dat hij zo'n cel al van vóór de omzendbrief had, en verzekerde me dat alle vijf gemeenten van de politiezone Brussel-West die cel ook hebben", aldus Poschet aan brusselnieuws.be. Verschillende gemeenten, waaronder Brussel-Stad, Anderlecht en Molenbeek, krijgen voor hun cel zelfs een subsidie van Binnenlandse Zaken.
Poschet stelt zich vragen bij Homans: "Ofwel weet ze het niet, ofwel liegt ze bewust om Brussel opnieuw in een slecht daglicht te plaatsen. Het zou kunnen dat de cellen anders ingevuld dan hoe zij het verstaat, maar dat wil niet zeggen dat ze er niet zijn. Zelfs als Homans geen gelijk heeft, maakt ze wel haar eigen waarheid."
Poschet stelde de vraag omdat hij wou weten hoe de cellen functioneren. "Vlaanderen is bevoegd voor preventie, via bijvoorbeeld scholen en jeugdwerking, en zou dus hun steentje kunnen bijdragen. Maar ik heb geen antwoord op mijn vraag gekregen, Homans maakte zich ervan af met 'ze bestaan niet', wat dus blijkbaar niet eens klopt."
Lees meer over: Samenleving , Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.