Hommeles over inschrijving secundair
Het inschrijvingsdecreet van 25 november 2011 bevestigt de voorrang van minimaal 55 procent voor Nederlandstaligen in Brussel en breidt die ook uit naar het secundair onderwijs. Het Lokaal Overlegplatform (LOP) moet dan de exacte voorrangspercentages voor 2013-'14 vastleggen en ervoor zorgen dat het aandeel GOK-leerlingen overeenstemt met het percentage kansarmen in de buurt. Nu hebben kansarmen een voorrang van dertig procent in het basisonderwijs.
Binnen het LOP Basisonderwijs en Secundair wordt hier al weken over onderhandeld. Tot voor kort werd geprobeerd om een allesomvattend akkoord te bereiken voor het basis- én secundair onderwijs, maar binnen het LOP Secundair zitten de onderhandelingen muurvast.
Het gemeenschapsonderwijs wil niet praten over de voorrangspercentages zolang er geen akkoord is over een andere kwestie, de aanmelding. Het gemeenschapsonderwijs pleit voor aanmelding via het web. "Dat biedt meer garantie op gelijke kansen dan een callcenter, waarbij meer gegoeden andere mensen kunnen inschakelen om massaal te bellen," vindt Jacky Goris van Scholengroep Brussel. "Ik vind 'eerst komt, eerst maalt' ook geen goed criterium. Met een webapplicatie kun je nog andere criteria opnemen."
Maar het vrij onderwijs wil niet weten van het web: te duur, te veel risico, niet nodig. "De paar overbevraagde scholen kunnen samen een callcenter inhuren," zegt Petrus Van den Cruyce.
Omdat men voor het secundair nog ver van een akkoord staat, gaat het LOP nu proberen om eerst een consensus te vinden voor het basisonderwijs. Daar draait de discussie alleen over de voorrang. "We wilden in juni afronden, maar mikken nu op september," zegt Walentina Cools, voorzitster LOP Basisonderwijs.
Vic Anciaux, voorzitter LOP Secundair, betreurt het vastlopen van de gesprekken: "Een fiasco." En wat als ook na de zomer geen akkoord bereikt wordt? "Dan zal de minister de voorrangspercentages vastleggen. En dan komt er helemaal geen aanmeldingsprocedure, met mogelijk opnieuw wachtrijen voor de schoolpoort tot gevolg."
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.