| Gisteren kwam het ACOD, onderdeel van het ABVV nog op straat (archiefbeeld).

Honderden boze leden verlaten socialistische vakbond MIVB

Bram Van Renterghem
© BRUZZ
30/01/2020

Sinds december hebben minstens 400 leden van de socialistische vakbond binnen de MIVB hun lidmaatschap opgezegd. Ze deden dit na aanhoudende conflicten tussen hun vakbondsafgevaardigden en de top van de vakbond. Volgens de afgevaardigden respecteert de top de statuten niet en doet men aan vriendjespolitiek. De top van het ACOD ontkent dat, en daagde minstens zeven vakbondsafgevaardigden voor het gerecht wegens diefstal.

Het rommelt binnen het ACOD – TMB, de socialistische vakbond van de werknemers van de MIVB. Die vakbond telde tot voor kort 3.000 leden, maar ziet dat aantal nu drastisch dalen.

Volgens voorzitter Mohsine Rachik hebben 4 à 500 leden het ACOD al verlaten. Volgens de vakbondsafgevaardigden die BRUZZ kon spreken, gaat het veeleer om 800 à 1.000 leden die zijn opgestapt, en dat sinds eind december.

Niet reglementair

Aan de basis ligt een conflict tussen die vakbondsafgevaardigden, die het personeel vertegenwoordigen, en de vier permanente afgevaardigden, zeg maar de top van de lokale vakbond.

De afgevaardigden verwijten de top dat die de statuten niet respecteert. Vooral de samenstelling van het Uitvoerend Bureau, dat de beslissingen neemt, wordt op de korrel genomen. “De top heeft daar haar vrienden geplaatst”, zegt Amir*, “terwijl die leden normaal verkozen worden door het Brussels Regionaal Comité. Onder druk hebben ze dan toch zo’n regionaal comité opgericht, maar bij de stemming waren er onregelmatigheden.”

"Ze respecteren de statuten niet, en zetten hun mannetjes waar ze willen."

Amir - vakbondsafgevaardigde

Ilias* beaamt. “Ze zetten alles naar hun hand”, zegt hij. “Zo waren de statuten van 2015 plots niet meer geldig, en grepen ze terug naar die van 2013, waardoor heel wat van de huidige secties, bijvoorbeeld bepaalde busdepots, niet meer vertegenwoordigd waren.”

“Maar zelfs de regels die in de statuten van 2013 staan, werden niet gevolgd", gaat hij verder, "onder meer door mensen die ze moesten uitnodigen, niet uit te nodigen en vice versa. Met de bedoeling zoveel als mogelijk afgevaardigden te hebben die de top gunstig gezind is”, aldus Ilias.

Deze klachten zijn vrij breed gedragen. Een petitie met daarin een beschrijving van bovenstaande klachten circuleerde binnen de MIVB. 22 van de 43 vakbondsafgevaardigden ondertekenden ze.

'Coup'

Voorzitter Mohsine Rachik, een van de vier permanente vertegenwoordigers tegen wie de petitie gericht is, is echter niet onder de indruk. “Alles is reglementair verlopen en het zijn wel degelijk de statuten van 2013 die gelden”, zegt Rachik. “De federale vleugel van het ACOD heeft ons dat trouwens bevestigd.”

Volgens Rachik gaat het om een mislukte coup. “Ze wilden de macht overnemen en zijn kwaad dat ze niet gekozen zijn”, zegt Rachik.

"Ze wilden de macht overnemen en zijn kwaad dat ze niet gekozen zijn."

Mohsine Rachik - voorzitter ACOD MIVB

Maar intussen hebben heel wat vakbondsafgevaardigden wel misnoegd het ACOD verlaten. Zeker 11 afgevaardigden hebben al de overstap gemaakt naar het ACLVB, de liberale vakbond. De gewone leden volgen hierbij vaak hun afgevaardigde.

Dat bevestigt ook het ACLVB, dat aan onze redactie laat weten er sinds kort 200 nieuwe leden bij te hebben, komende van het ACOD. De honderden andere leden die het ACOD verlaten hebben moeten zich ofwel nog aansluiten bij het ACLVB, het ACV, of gaan zonder vakbond verder. Het ACV kon voorlopig nog geen cijfers geven aan BRUZZ.

Dat zoveel leden bereid zijn mee over te stappen, is volgens voorzitter Rachik het gevolg van manipulatie. "Die vakbondsafgevaardigden maken hen wijs dat ze hun syndicale premie niet zullen krijgen als ze niet mee overstappen", aldus Rachik.

Rechtszaak

In elk geval laat het ACOD het hier niet bij. Tegen minstens 7 vakbondsafgevaardigden die zijn overgestapt, heeft men nu een rechtszaak aangespannen in kortgeding. De overstappende leden moeten zich verantwoorden voor het meenemen van balpennen, promomateriaal en briefjes voor de syndicale premie.

“Te belachelijk voor woorden”, zegt Amir. "Dat promomateriaal krijgen afgevaardigden in de eerste plaats om zelf uit te delen.”

Maar de rechtbank neemt het toch serieus. De zaak moest normaal vorige week vrijdag voorkomen, maar werd verdaagd. Op 5 februari worden de afgevaardigden gehoord door de rechter.

Amir en Ilias zijn schuilnamen. Echte namen bekend bij de redactie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Economie , socialistische vakbond , ACOD , ACLVB , MIVB , sociale onrust

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni