Een paar honderd brandweermannen betoogde woensdagmiddag in de Wetstraat. Ze deden dat naar aanleiding van het overleg van hun vertegenwoordigers met minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). Het overleg verliep uiteindelijk naar de zin van de brandweerlieden, die aan het begin van de avond weer huiswaarts keerden.
Honderden brandweerlui wandelen uit protest door de Wetstraat
Begin deze week had de Brusselse brandweer al aangekondigd acties te ondernemen om hun ongenoegen te uiten over het verbod dat minister Verlinden wil invoeren op 24-uursdiensten. Die zijn volgens brandweervakbondsman Eric Labourdette nodig, aangezien veel brandweerlieden op die manier hun diensten makkelijker kunnen combineren met een tweede baan. De brandweermensen weerleggen ook dat die shifts slecht zouden zijn voor hun gezondheid.
Woensdag vond er overleg plaats tussen minister Verlinden en de brandweer. Verschillende steunorganisaties van de brandweer hadden aangekondigd dat ze gezamenlijk en door het hele land de sirenes zouden laten luiden tijdens dat overleg. Er zakten ook enkele honderden brandweermensen af naar de Wetstraat in Brussel. De VSOA zei niet op te roepen tot manifestaties, maar de vakbondsorganisatie steunde de acties wel. "De brandweerlieden zijn woedend", zei Eric Labourdette van de VSOA aan het begin van de middag.
Verkeershinder
Uit voorzorg stonden verschillende politiepatrouilles en twee waterkanonnen opgesteld ter hoogte van het Paleizenplein. Maar zij hoefden niet in te grijpen. Wel was het verkeer in de Wetstraat lange tijd gestremd. Nadat de brandweerlieden vanaf 14u30 verzamelden in de Wetstraat werden er fakkels afgestoken en begonnen ze rond 16u aan een wandeling door de straat, richting het Jubelpark. Bij Schuman maakten ze rechtsomkeer. Nadien wachtten ze opnieuw voor het kabinet van Binnenlandse Zaken, naast het federaal parlement. Rond 19u was de betoging afgelopen en kon het verkeer weer door de Wetstraat.
Het rustige verloop van de betoging had alles te maken met de vorderingen van de gesprekken. Verlinden zegde uiteindelijk toe dat alle zones die nu al met 24-uursshifts werken, dat ook in de toekomst zullen kunnen blijven doen.
"Een aantal standpunten werd in alle sereniteit besproken", klinkt het in een gezamenlijk persbericht dat achteraf verstuurd werd. Verlinden en de bonden spraken af een werkgroep op te starten met alle actoren. Het gaat behalve om de bonden onder meer om de lokale besturen, arbeidsgeneeskundige diensten, en de FOD's Volksgezondheid, Binnenlandse Zaken en Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal overleg. De werkgroep moet de toekomst voorbereiden, klinkt het. Verlinden benadrukt daarbij de operationaliteit van de hulpverleningszones, de veiligheid en het welzijn van de brandweerlui, alsook de kwaliteit van de dienstverlening.
Olivier Nyssen van de Franstalige socialistische overheidsvakbond CGSP bemerkte dat de minister een opening wilde maken. Ze bevestigde dat de 24-urenshiften behouden werden voor de brandweermannen die reeds in zo'n systeem werken, dixit Nyssen. De werkgroep zal volgens hem een meer diepgaande analyse maken over de uurroosters.
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , brandweer Brussel , politiezone Brussel Hoofdstad - Elsene