Hongerstakers hebben zich opgesloten in Begijnhofkerk

ZM
© BRUZZ
07/07/2021
Updated: 07/07/2021 17.16u

Een tweehonderdtal hongerstakende mensen zonder papieren heeft zich sinds dinsdagavond opgesloten in de Begijnhofkerk. Ze doen dit nadat eerste minister Alexander De Croo (Open VLD) hen niet wil ontvangen en de stakers doorverwijst naar federaal staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V). Die wil 'dringend overleg.' De actievoerders laten voorlopig geen medisch personeel binnen.

Afgelopen weekend hebben de actievoerders premier Alexander de Croo (Open VLD) een gezamenlijk voorstel gestuurd om de crisis te beëindigen. "De Croo wees ons verzoek om bemiddeling echter af en verwees ons naar de staatssecretaris."

Federaal staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) zegt dat zijn deur open staat voor overleg, net als in het verleden. "Iedereen wil een oplossing, en deze is dringend."

Vorige week werd op initiatief van de staatssecretaris nog een samenwerking opgezet met CAW Brussel om individuele psychosociale ondersteuning te bieden op de site van de VUB. Het is een van de initiatieven die Mahdi neemt om ervoor te zorgen dat de hongerstaking eindigt. Zijn kabinet staat in dagelijks contact met de vertegenwoordigers op het terrein.

De boodschap van de staatssecretaris blijft wel dat de regering niet kan ingaan op de algemene eis tot het een collectieve regularisatie van de hongerstakers. Mahdi blijft herhalen dat het belangrijk is dat mensen individueel hun dossier laten bekijken en zet zich in om de procedures vlot te laten verlopen.

Oplossing

"We zoeken een oplossing," legt Mohammed Alex, woordvoerder van Union des Sans Papiers Pour La Regularisation uit. "We willen individuele dossiers bekijken, maar we willen weten hoe ze de dossiers beoordelen, dus we willen dat ze het doen op transparante wijze. Zo weten we wie wel of niet een kans maakt op regularisatie, van de naar schatting 150.000 mensen."

Mohammed Alex verwijst naar de hongerstaking in 2015, die uiteindelijk negatief uitpakte voor iedereen. "Daar vrezen we voor. We vrezen ook dat we worden uitgezet. Ik ben al eens uitgezet, maar ik ben een vreemde in mijn eigen land. Mijn ouders zijn dood, ik ben hier al 23 jaar, mijn leven is hier. Uitzetting is niet efficiënt voor iedereen."

43ste dag

De staatssecretaris wil de individuele regularisaties geval per geval bekijken. "Dat is niet genoeg, we hebben een omzendbrief nodig voor de mensen die hier al jaren zijn. We hebben genoeg van het zwartwerk en de uitbuiting," zegt Mohammed Alex. "Bovendien is er een tekort aan mensen in de knelpuntenberoepen."

De irreguliere arbeidsmigranten hebben ondertussen hun drieënveertigste dag hongerstaking afgerond. Sommigen dreigen met een dorststaking, maar die is volgens Mohammed Alex nog niet begonnen. Verpleegkundigen hebben pas morgen opnieuw toegang tot de kerk.

Ook in Gent zijn verschillende studenten overgegaan tot de bezetting van een universiteitsgebouw om de stakers in Brussel te steunen.

ACV vraagt "humanitaire oplossing"

De christelijke vakbond ACV noemt de hongerstakende mensen zonder papieren in de Brusselse Begijnhofkerk "de kanarie in de kolenmijn". Ze signaleren "een dieperliggend en structureel probleem van illegale tewerkstelling en economische uitbuiting."

De 430 mensen zonder papieren zijn volgens de christelijke vakbond slechtst het topje van de ijsberg. "Achter hen schuilt een stille en onzichtbare groep van zo'n 150.000 mensen zonder papieren", die worden tewerkgesteld in sectoren zoals de bouw, de horeca, de schoonmaak en de landbouw, aldus het ACV. "Onze economie vraagt hun arbeid, en kan niet zonder hen", stelt het ACV.

Bemiddelaar aanstellen

Het ACV vraagt daarom niet alleen om een "structurele, beleidsmatige aanpak" van dat probleem, maar ook dat de beleidsdomeinen Asiel en Migratie, Werk en Justitie gezamenlijk "de strijd tegen de sociale fraude" aanbinden. Daarnaast moet er werk worden gemaakt van werknemersbescherming door overleg tussen werknemersorganisaties en werkgeversorganisaties.

De vakbond schuift een aantal eisen naar voren. De vakbond vraagt de staatssecretaris van Asiel en Migratie, Sammy Mahdi, en de verschillende regeringen van ons land onder andere om een bemiddelaar aan te stellen, om onmiddellijk een interministeriële conferentie samen te roepen, om economische uitbuiting te erkennen en om de coronapandemie te behandelen als een uitzonderlijke situatie bij het uitreiken van tijdelijke verblijfsvergunningen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni