Hoofdstad zit met imagoprobleem, ook bij studenten

Tatiana De Wée
© Brussel Deze Week
28/03/2008
De vzw Quartier Latin bestaat tien jaar. De studentendienst, die de studenten door Brussel gidst, beheert ongeveer vierduizend koten. Ook al eisen Nederlandstalige studenten hun plek op, toch zijn er nog altijd veel pendelaars. "Amper een derde van de studenten zit op kamers," vertelt Marc Stockmans van de VUB-huisvestingdienst.

Quartier Latin stond tien jaar geleden nog in de kinderschoenen. Wat in 1998 begon als een kleinschalige vzw voor Nederlandstalige hogescholen en universiteiten in Brussel, met amper drie gebouwen, is nu uitgegroeid tot een serieuze huisvestingsdienst. Vierduizend koten, waarvan 475 in eigen beheer, staan bij de instelling in de databank. Zo goed als alle koten zijn verhuurd. Toch vinden niet alle studenten hun weg naar de Brusselse kamers. Er zijn nog altijd veel pendelstudenten: de een gaat elke dag naar huis, de ander zoekt een andere studentenstad op zoals Leuven. Veel studenten vinden de stad nog altijd niet studentikoos genoeg. "Het is ook allemaal zo duur," klinkt het bij studenten van de Erasmushogeschool.

Toch is Brussel de grootste studentenstad van het land: zowat zeventigduizend studenten (45.000 Franstalige, 25.000 Nederlandstalige) vinden hun weg naar de universiteiten en hogescholen. Het aantal Nederlandstaligen komt in de buurt van het studentenaantal in Leuven, waar meer dan dertigduizend studenten zijn ingeschreven.

Ondanks de grote studentenpopulatie blijven de studenten niet in Brussel plakken. Veel van hen springen na de lessen snel op de trein of gebruiken een ander openbaarvervoermiddel om zich naar hun thuishaven (of een andere studentenstad) te begeven. Zo zit maar een op de vijf studenten van de KUB (nu gefuseerd in HUB met de hogescholen Ehsal, Vlekho en Honim) op kot. Bij Vlekho is dat zelfs maar een op de tien. Dat staat in schril contrast met het aantal kotstudenten in Leuven. Van de KU Leuven bijvoorbeeld zitten bijna acht op de tien studenten op kot.

Maar ook mensen die in Brussel studeren, vinden vaak hun weg naar Leuven. "We schatten dat een derde van de studenten die in Brussel studeren, er ook op kot zit," vertelt Marc Stockmans van de VUB-huisvestingsdienst en medewerker van Quartier Latin. Daarvoor zijn volgens hem veel redenen. Sommige studenten wonen in de Rand en raken sowieso vlot in het centrum. Het openbaar vervoer is steeds sneller; vanuit Leuven of Gent ben je in een halfuur in Brussel. "Het vervoer in Brussel-stad is natuurlijk heel handig en goedkoper. Sinds vorig academiejaar kunnen studenten via de studentendienst Quartier Latin een MIVB-abonnement krijgen voor een habbekrats," aldus Stockmans.

Het is niet de enige reden waarom studenten hier niet blijven. Brussel kampt met een imagoprobleem, veel studenten voelen zich niet altijd veilig in de stad. "Het is vooral een kwestie van smaak. Brussel is geen studentenstad als Leuven, waar iedereen knus bij elkaar zit. Onze metropool is veel universeler en groter. Maar dat zou studenten niet mogen afschrikken. Quartier Latin onderneemt veel om de studenten in Brussel te houden. Elk jaar opnieuw proberen we ze warm te maken voor onze stad. Zo organiseren en ondersteunen we verschillende evenementen, zoals de Studentendag."

Kotprijzen
Ook de kotprijzen schrikken studenten af. Volgens een artikel in De Standaard is Brussel nog altijd de duurste Vlaamse studentenstad. In de hoofdstad zou de gemiddelde prijs voor een kot al snel 270 euro per maand bedragen, wat een groot verschil is met bijvoorbeeld Antwerpen: daar betaal je gemiddeld 190 euro.

Op de campussen van de VUB, in Etterbeek en Jette, betaal je zonder een toelage meteen 260 euro per maand. "Kamers bij Quartier Latin, tussen de 12 en 16 vierkante meter, kosten gemiddeld 254 euro. Dat ligt toch in de buurt van de prijzen die je in Gent of Leuven betaalt. Studenten willen het liefst zo dicht mogelijk bij de plaats verblijven waar ze studeren. Ze zoeken dus naar koten rond de VUB of in de Vijfhoek: daar ben je makkelijk rond de driehonderd euro per maand kwijt. In Ganshoren of Koekelberg daarentegen vind je veel goedkopere koten. Vroeger was die regio heel populair bij studenten en zijn er veel kamers bijgebouwd. Nu studenten steeds vaker het centrum opzoeken, zie je dat er veel kamers leeg blijven. Dat drukt de prijs. Wanneer we alles in een breder, Europees, perspectief plaatsen, dan mogen we toch niet klagen. Onze kotprijzen liggen nog altijd lager dan andere grootsteden in Europa," aldus Stockmans.

Verschillende instellingen compenseren de prijzen met huursubsidies. Zo kent de VUB vanaf volgend jaar honderd euro per maand toe aan beursstudenten op kot. Dit geldt zowel voor de koten van de VUB als die van Quartier Latin. Ook studenten met financiële moeilijkheden kunnen aanspraak maken op een toelage van honderd euro. De KUB steekt haar studenten een handje toe met huisvestingssubsidies. Beursstudenten krijgen vijfhonderd euro per jaar, bijna-beursstudenten hebben recht op 250 euro.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni