Hulpbisschop Jean Kockerols, een verheugde schipper naast God

Jean-Marie Binst
© Brussel Deze Week
07/04/2011
Op de vierde zondag van de vasten of Laetare (‘verheug u’) werden drie hulpbischoppen gewijd: Jean Kockerols (Brussel), Leon Lemmens (Vlaams-Brabant/Mechelen) en Jean-Luc Hudsyn (Waals-Brabant). Ander heuglijk nieuws van monseigneur Kockerols: “Ik leerde van Brussel houden door uw krant.”

N a eerder in februari door de paus te zijn benoemd, werden de drie hulpbisschoppen voor het aartsbisdom Mechelen-Brussel gewijd in de Heilig-Hartbasiliek. Zij gaan aartsbisschop André-Joseph Léonard bijstaan in zijn aartsbisdom, 660 parochies groot.

Voor het vicariaat Brussel is dat theo­loog Jean Kockerols (1958), die pas in 1993 pastoor werd. Vóór zijn wijding was hij jurist bij de Belgische Scheepvaartmaatschappij ('de Maritime belge').

Na eerder in Etterbeek en Sint-Pieters in Ukkel te zijn voorgegaan, werd hij in 2007 pastoor in de parochies Sint-Marcus en Sint-Paulus in Ukkel. De Brechtse Kockerols, met Duitse voorvaderen, was ook actief in het Franstalige pastoraal in Ukkel. Sinds bijna vier jaar is hij deken van Brussel-Zuid. In zijn bisschoppelijke blazoen staat (onder meer) de iris, symbool van het Gewest.

Uw nieuwe wapenschild draagt in het Latijn de leuze 'Zalig zij die genodigd zijn aan de maaltijd des Heren'.
Monseigneur Jean Kockerols: "Kardinaal Danneels sprak ooit de gevleugelde woorden: 'Een christen die alleen blijft, is een christen in doodsgevaar.' Dat sprak me erg aan. Het geloof moet samen beleefd en gevierd worden, al betekent dat niet meteen dat je elke zondag in de kerk moet staan. Samenzijn is in ons geloof van groot belang."

U bent er in de anonieme hoofdstad ook voor de talloze vreemdelingen. Hoe benadert u hen?
Kockerols: "Mijn plannen zijn nog niet in detail uitgestippeld. Maar de multiculturaliteit van Brussel is een enorme troef. De uitdaging bestaat erin het risico op anonimiteit niet anders of groter te zien dan in om het even welke andere grote stad. Bijna alle inwoners van deze stad komen van elders. Of het nu van tien kilometer is, honderd, duizend of tienduizend, wij zijn hier allemaal inwijkeling. We proberen hier allemaal te leven en een stad op te bouwen. Het is een uitdaging die compleet samenvalt met die van de kerk. Kerk zijn en kerk maken is mensen samenbrengen en samen iets beleven."

Merkt u iets van het ellendige gevoel en de frustraties bij allochtonen en andere, minder geïntegreerde gemeenschappen, en zelfs bij een Vlaamse minderheid?
Kockerols: "Ik herken dit in Brussel. Je moet elke frustratie eerst goed weten te verwoorden, opdat ze beter begrepen kan worden. Dat kan pas als men met elkaar spreekt en elkaar ontmoet. Het blijft een uitdaging om de platforms te vinden waar mensen dat kunnen, zodat ze ook ervaren dat ze iets gemeenschappelijks hebben."

Doelt u dan ook op Vlamingen en Franstaligen?
Kockerols: "In de kerk in Brussel bestaat sinds veertig jaar een autonomie van de pastorale werking. Ik eerbiedig dat en ben daar uiteraard ook voorstander van. Maar autonomie wil niet zeggen dat je elkaar niet meer hoeft te zien, en nog minder dat je niets meer met elkaar samen hoeft te beleven. Ik vind dat zij elkaar weer meer moeten vinden, om samen iets te doen in de stad."

Wat heeft het zeerecht u geleerd?
Kockerols: "Ik werkte bij de Belgische Scheepvaartmaatschappij als jurist. Ik heb daar het recht leren interpreteren. Voor mij blijft een komma een komma. Als ze niet nodig is, dan plaats ik ze ook niet. Ik blijf jurist in mijn binnenste."

Is het niet de bedoeling dat u een koers gaat uitzetten?
Kockerols: "Dat wil ik doen in overleg met priesters, diakens, pastorale werksters en werkers. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje. En ook in overleg met de verschillende christengemeenschappen van buitenlandse herkomst, die alsmaar groeien en iets te betekenen hebben in Brussel. De grote groepen Aziatische en Latijns-Amerikaanse gemeenschappen hebben iets te zeggen; ik wil ze dan ook ontmoeten, zodat ik een koers voor Brussel kan uitstippelen."
"Ik moet nog zeggen dat ik door Brussel Deze Week de stad heb leren kennen, en van Brussel ben gaan houden. Wat voor mij van belang is, is dat men een positieve kijk op de stad biedt. Sommige nieuwsbladen spelen in op het spectaculaire, het negatieve of het moeilijke in de maatschappij. BDW heeft een positieve blik op de stad, en dat vind ik belangrijk."

Jean Kockerols houdt zijn eerste homilie als hulpbisschop tijdens de chrismamis van zaterdag 19 april om 19 uur in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni