Ibrahim El Bakraoui, van fait divers tot zelfmoordterrorist

© brusselnieuws.be
24/03/2016

Ibrahim El Bakraoui is één van de twee mannen die zichzelf dinsdag opblies op de luchthaven. De Lakenaar deed echter al veel eerder van zich spreken. Een overzicht van zijn parcours, van volbloed crimineel tot zelfmoordterrorist.

* 2010 Ibrahim El Bakraoui voert op 30 januari samen met twee kompanen een mislukte overval uit op een wisselkantoor op de Adolphe Maxlaan. Terwijl ze op de vlucht zijn neemt El Bakraoui de politie onder vuur met een kalasjnikov. Eén agent raakt zwaargewond. Het voorval werd destijds uitvoerig belicht in de media, ook al omdat toenmalig burgemeester Freddy Thielemans (PS) sprak van een "fait divers". El Bakraoui wordt uiteindelijk opgepakt door de speciale eenheden. Hij wordt eerst veroordeeld tot negen jaar cel, maar in beroep wordt dat tien jaar.

* 2014 De strafuitvoeringsrechtbank laat El Bakraoui in oktober vrij onder voorwaarden. Dat gebeurt naar verluidt ondanks negatieve adviezen van de gevangenisdirectie. El Bakraoui heeft op dat moment "4,9 jaar" van zijn 10 jaar uitgezeten. Bijna de helft van de straf dus en meer dan het wettelijk bepaalde minimum, onderstreept men in gerechtelijke kringen. De voorwaarden bij zijn vrijlating houden onder meer in dat hij het land niet meer dan een maand mag verlaten. Hij moet zich ook maandelijks melden bij zijn justitieassistent.

* Juni 2015 El Bakraoui wordt door de Turkse autoriteiten opgepakt in Gaziantep, aan de grens met Syrië. Volgens een Belgische bron wordt dat op 26 juni door de Turkse autoriteiten gemeld aan de Belgische verbindingsofficier van de politie in Ankara. Net op die dag moest El Bakraoui zich volgens dezelfde bron aanmelden bij zijn justitieassistent in België. Wanneer dat ook niet gebeurt na een tweede kans op 29 juni, schendt El Bakraoui officieel de voorwaarden van zijn invrijheidstelling en wordt naar verluidt onmiddellijk een procedure tot herroeping van zijn vonnis opgestart. Een procedure die echter een hele tijd in beslag neemt, zo bleek intussen.

* Juli 2015 Twee weken later - op 14 juli - wordt El Bakraoui op het vliegtuig gezet. Volgens info van het federaal parket gebeurde dat naar Nederland en niet naar België, aldus justitieminister Koen Geens (CD&V). Bovendien ging het volgens Geens "meer dan waarschijnlijk om een terugwijzing aan de Syrische grens. Het is zeker geen uitlevering geweest." Geens onderstreept ook dat El Bakraoui op dat moment bij de Belgische diensten enkel bekend stond voor banditisme, niet voor terrorisme. Over andere contacten tussen de Belgische, Nederlandse en Turkse autoriteiten rond El Bakraoui heerst nog heel wat onduidelijkheid. Op een bepaald moment zouden de Belgische en Nederlandse ambassades in Ankara op de hoogte gebracht zijn van het feit dat El Bakraoui op het vliegtuig was gezet, maar een precies tijdstip is voorlopig niet bevestigd.

* Augustus 2015 De strafuitvoeringsrechtbank herroept op 21 augustus de voorwaardelijke invrijheidstelling van El Bakraoui. De vogel is op dat moment echter al gaan vliegen. "Het is juist dat het niet makkelijk is om mensen die zich op een flagrante manier niet houden aan hun voorwaarden, zoals bij mijnheer Bakraoui waarschijnlijk het geval is geweest, terug in de cel te krijgen", zei Geens daarover woensdagavond nog.

* 22 maart 2016 In Schaarbeek neemt Ibrahim El Bakraoui samen met Najim Laachraoui en nog een andere kompaan een taxi richting luchthaven. Rond 8 uur blazen de eerste twee zichzelf op in de vertrekhal. Speurders stoten later op een testament van El Bakraoui op een pc achtergelaten in een vuilnisbak. "Ik weet niet meer wat ik moet doen", klinkt het daarin. "Ik word overal gezocht en voel me nergens nog veilig. Ik ben bang om in de gevangenis te belanden."

Aanslagen Brussel 2016

Op de luchthaven van Zaventem ontploften op 22 maart 2016 twee bommen. Ook in metrostation Maalbeek was er een explosie. Op 12 september ging het proces, dat 9 maanden zal duren, van start in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Aanslagen Brussel 2016

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni