Illegale dvd's in Brusselse videotheken
Studenten van de Erasmushogeschool Brussel trokken met een verborgen camera naar een videotheek en probeerden gekopieerde dvd's te kopen. Zonder schroom werden films die net in de bioscoop lopen, te koop aangeboden. In enkele videotheken worden zelfs geen dvd's verhuurd, enkel verkocht. De film wordt van het internet gehaald en op een lege dvd gebrand. Die wordt dan verkocht voor 3 à 5 euro.
De Belgische Anti-piracy Foundation (BAF) kent het probleem. "Jaarlijks voeren onze detectives een dertigtal controles uit in Brusselse videotheken," zegt Christophe Vanmechelen van BAF. "Het probleem is in Brussel groter. Waarschijnlijk omdat er een grote Franstalige markt is en de meeste films eerst in Engelstalige landen verschijnen."
Maar waarom nemen videotheken nu het risico om namaakdvd's aan de man te brengen? BAF heeft twee verklaringen. Ten eerste kan iedereen films gratis downloaden van het internet. Videotheken kampen daardoor met steeds kleinere winstmarges. "Als een naburige videotheek begint met het verkopen van illegale dvd's is er sprake van oneerlijke concurrentie en is de verleiding groot om zelf ook de nieuwste films van het internet te halen en op dvd te branden. Het enige wat je nodig hebt is een pc en een dvd-brander."
Een tweede verklaring waarom videotheken het risico lopen is misschien omdat er geen risico is. "Bij de politie in Brussel maar ook elders staat namaak en piraterij niet heel hoog op het prioriteitenlijstje. Wij hopen dat daar verandering inkomt met het nieuw nationaal veiligheidsplan in 2012."
Een uitzondering op die regel is de politiezone Brussel-Zuid, die de gemeenten Anderlecht, Sint-Gillis en Vorst omvat. "Bij onze dienst recherche zijn enkele mensen specifiek met namaak bezig. Ze gaan in elke videotheek minstens een keer per jaar langs. Videotheken die eerder al betrapt zijn, gaan ze nog vaker bezoeken," zegt woordvoerster Marie Verbeke.
De veroordelingen gaan van drie maand tot drie jaar gevangenisstraf en boetes van 550 tot 550.000 euro.
Het nut van digitale cinema
De films die illegaal worden aangeboden zijn vaak van een bedenkelijke kwaliteit. Als het heel recente films zijn, gaat het immers om een versie die met een camera werd opgenomen in de een bioscoop. In België kon die praktijk teruggedrongen worden dankzij een sensibiliseringscampagne en de komst van digitale cinema.
"We hebben digitale cinema omarmd omdat het ons in staat stelt om met het beeld informatie mee te geven die niet voor het gewone oog zichtbaar is maar die wel mee verwerkt zit in de data van de film," zegt Bob Claeys van Kinepolis. "Daardoor kan men bij een piratenopname achterhalen waar en wanneer die is gemaakt."
Lees meer over: Samenleving , Economie , Film
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.