Inburgeringscontracten in stijgende lijn

© brusselnieuws.be
26/03/2010
Het aantal Brusselse nieuwkomers dat een inburgeringscontract afsloot groeide vorig jaar tot ruim 1.600. Er waren 50 procent meer Marokkaanse inburgeraars dan in 2007, vernam brusselnieuws.be. [2 reacties]

Het Brussels Onthaalbureau voor Nieuwkomers (BON) sloot vorig jaar exact 1.608 inburgeringscontracten af, goed voor een stijging met ruim 300 contracten tegenover 2007 (1.297 contracten). In 2008 noteerde BON 1.540 contracten.

Het gaat om vrijwillige inburgeringstrajecten. In tegenstelling tot Vlaanderen is inburgering in Brussel immers niet verplicht. De trajecten omvatten onder meer inburgeringscursussen en lessen Nederlands.

De cijfers zijn afkomstig van het Brusselse Onthaalbureau voor Nieuwkomers (BON) en Vlaams minister voor Inburgering Geert Bourgeois (N-VA), die op zijn beurt antwoordde op een vraag van Vlaams parlementslid Paul Delva (CD&V).

Opmerkelijk is dat vooral het aantal Marokkanen dat bij BON aanklopt in de lift zit. In 2007 waren ze nog met 204, vorig jaar klokte het aantal inburgeringscontracten voor Marokkanen af op 303.

De tweede omvangrijkste groep wordt gevormd door de genaturaliseerde Belgen (176 inburgeringscontracten). Ook opvallend is het grote aantal inburgeraars uit Guinea (132).

Delva noemt het bemoedigend dat er meer inburgeraars zijn. Met name dat steeds meer Marokkanen voor een vrijwillige Vlaamse inburgeringscursus kiezen vindt hij een sterk signaal.

Prei en patatten
BON-directeur Eric De Jonge wijst erop dat de groei bovendien gerealiseerd werd met een kleiner budget. "Maar we zijn wel heel actief naar kandidaten -inburgeraars op zoek gegaan. Onder meer door op markten tussen de prei en de patatten te gaan werven."

Dat steeds meer nieuwe Brusselaars voor een Vlaams inburgeringstraject kiezen heeft volgens De Jonge vooral een economische achtergrond. "Veel nieuwkomers beseffen dat het erg belangrijk is om Nederlands te leren als ze een kans willen hebben op de arbeidsmarkt."

Niet elke groep bereikt BON overigens even gemakkelijk. "We zouden graag wat meer Roemenen en Bulgaren zien (nu goed voor respectievelijk 20 en 19 contracten, red.) ", zegt De Jonge. "Maar doordat die mensen vaak in een zwart circuit zitten is dat niet eenvoudig. En ook Turken (57 contracten in 2009, red.) blijken veel minder geneigd om een inburgeringscontract af te sluiten."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni