BRUZZ wil weten hoe het is om in Ganshoren te wonen. Wij belden aan bij Inge Heremans, alias striptekenaar Ilah.
Inge Heremans over Ganshoren: 'Ik heb overal in de buurt mijn klapke'
Vanuit haar living, op één hoog, kan ze de aanleg van de nieuwe tram 9 op de Wereldtentoonstellingslaan nauwlettend volgen. De werf heeft al behoorlijk wat ergernis veroorzaakt. “Ik ben absoluut voor de komst van de tram, maar de informatie over de werken is slecht.”
De MIVB legt niet alleen de tramlijn aan, maar richt ook de omgeving van het hele traject opnieuw in, het trottoir en de parkeerplekken bijvoorbeeld. “Sinds het begin van de werken is er al een en ander veranderd aan het oorspronkelijke ontwerp. Maar wij hebben geen zicht op die gewijzigde plannen.” Zo kwam er onlangs, vlak tegenover haar huis, een onderstation te staan, een cabine die de tram van elektriciteit moet voorzien. “Dat ding stond er opeens. Volgens sommigen is die elektromagnetische straling schadelijk voor de gezondheid, maar blijkbaar kunnen we er niets tegen beginnen.”
“Ik vind dat de gemeente informatie moet verschaffen, wij betalen hier toch belastingen. Maar neen, Ganshoren communiceert niet met zijn burgers. Om de haverklap ligt de straat open voor nutswerken, maar je hebt geen idee wie er nu eigenlijk bezig is.” Heremans heeft dan ook niet het gevoel dat haar gemeente goed bestuurd wordt.
Over de ambtenaren van de dienst burgerzaken is ze wel zeer te spreken. “Het is een plezier om langs te gaan in het gemeentehuis. Alles gebeurt een beetje oldschool, maar er is een heel persoonlijke omgang en het gaat allemaal snel. Bovendien zijn praktisch alle ambtenaren tweetalig, iets wat je van het schepencollege niet kan zeggen.”
Al bij al woont ze met plezier in Ganshoren. “Het is een rustige gemeente, maar dat vind ik fijn. Een beetje dorps ook. Als hier rommelmarkt of kermis is, ziet het er altijd een beetje zielig uit.”
Ze voelt zich goed tussen de Ganshorenaren. “Het zijn aardige mensen. Heel veel Ganshorenaren zijn nog tweetalig, ook de meeste winkeliers. Ik heb overal in de buurt mijn klapke, bij de apotheker, in de nachtwinkel.”
Zoon Wolf (22) springt even binnen. Hij heeft zo zijn eigen mening over de gemeente. “Voor mij is Ganshoren: slechte fietspaden, altijd wegwerkzaamheden, heel veel oude mensen en weinig te doen voor de jongeren.”
Heremans nuanceert: “Er zijn wel speeltuintjes voor kinderen. En de scouts hebben een heel fijn boerderijtje in het groen. Maar er zouden een paar goede cafés mogen bijkomen, zeker voor de jeugd.”
Boodschappen doet Heremans hoofdzakelijk in de buurt. “Ik kan alles te voet doen, heerlijk. Voor brood ga ik naar de bakker in Jette, vlees haal ik hier in Ganshoren bij onze fantastische slager Geert (Vermeire, red.). Niemand kan tippen aan zijn paardenvlees en zijn zelfgemaakte hespen en droge worst. En ik ben natuurlijk een trouwe klant van de Jetse zondagsmarkt.”
Heremans balanceert dus tussen Ganshoren en Jette. “Voor mijn part mogen ze de twee gemeenten fuseren. Dan zouden we alvast de weddes van het schepencollege van Ganshoren uitsparen. Nu betalen we voor een bestuur dat er niet is.”
Lees ook het gesprek met reporter en tv-monument Jan Van Rompaey, al 47 jaar lang inwoner van Ganshoren.
Ronde van Brussel: Ganshoren
Lees meer over: Ganshoren , Samenleving , Ronde van Brussel: Ganshoren
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.