Ergens lijkt het logisch maar we staan er zelden bij stil. Om straatartiest in Brussel te 'mogen' zijn, moet je een diploma in de artistieke sector op zak hebben of auditie doen voor een jury. Via die jury worden er in Brussel-Stad jaarlijks tussen de 300 en 400 vergunningen uitgereikt. De audities van vandaag leverden een tiental nieuwe straatartiesten op.
Jaarlijks krijgen 400 straatartiesten vergunning in Brussel-Stad
Er heerst een ontspannen sfeer tijdens de auditie voor straatartiesten in de Sint-Katelijnestraat bij de Dienst Cultuur. De kandidaten mogen maar één liedje, presenteren dus het moet meteen raak zijn.
“Wij willen een hoog niveau in de straat maar we zijn zeker niet te streng omdat we iedereen een kans willen geven. De kandidaten moeten natuurlijk wel bewijzen dat ze goed kunnen zingen of op de gitaar kunnen spelen,” aldus Fabien Résimont van de dienst Cultuur van Brussel-Stad.
Vergunningen
Elke maand vindt er een auditie plaats waarbij vergunningen worden uitgereikt. Deze is maar één maand geldig. Brusselaars kunnen hun vergunning daarna vijfmaal verlengen in dat jaar, zonder opnieuw auditie te hoeven doen. In totaal kan je dus gedurende zes maanden per jaar op straat spelen.
Indien je niet in Brussel woont, krijg je maar vier vergunningen per jaar. Om de drie jaar moeten artiesten opnieuw auditie doen om te kijken of hun niveau niet verslechterd is.
“De audities zijn belangrijk omdat er veel mensen naar die artiesten luisteren. Of je nu voorbijganger, handelaar of bewoner bent, het is altijd belangrijk dat je een mooi spektakel te zien krijgt,” legt Résimont uit.
Regels en beperkingen
Een vergunning op zak hebben is niet de enige regel waaraan straatmuzikanten zich moeten houden. Zo mag er enkel op even uren gespeeld worden, en dat van 10.00 uur ’s ochtends tot 21.00 uur ’s avonds (dus van 10.00 uur tot 11.00 uur, vervolgens weer van 12.00 uur tot 13.00 uur, enzovoort). In totaal kunnen de muzikanten dus maar zes uur per dag spelen. Bovendien is het ook enkel op vaste plekken toegelaten om muziek te maken.
“Als ze ergens willen spelen, moeten ze dit aan de stad melden en dan wordt er door ons gekeken of dit mogelijk is, of dat er op dat moment al een andere muzikant aan het werk is” zegt Résimont nog. “Er zijn een twintigtal vaste plaatsen maar artiesten die geen geluid maken, zoals jongleurs, mogen hun plaats kiezen zolang ze de voorbijgangers niet storen.”
Begrip
De beperkingen die de stad de muzikanten oplegt lijkt lastig maar veel artiesten kunnen begrip opbrengen voor de opgestelde regels. “Ik denk wel dat het een goed idee is om enkele basisregels te hebben,” vertelt gitarist Damien Dewulf.
“Sommige regels vind ik wel een beetje overbodig, zoals elke maand je vergunning vernieuwen of dat je alleen maar op vaste plaatsen mag spelen. Het is jammer dat we niet onze eigen plaatsen mogen kiezen die misschien beter geschikt zijn voor de klanken van onze instrumenten. Maar ik neem aan dat elke regel zo zijn nut heeft”.
"Ik vind het een beetje lachwekkend dat er audities worden gehouden,” vertelt studente Zoë Meunier. “Langs de andere kant kan iedereen auditie komen doen en moet je er niet voor betalen dus eigenlijk maakt het niet zo’n groot verschil.”
Extra zakcentje
Voor velen betekent het leven als straatmuzikant extra zakgeld, maar het is zeker niet de bedoeling dat dit hun enige inkomstenbron wordt.
“Ik wil muziek maken, mensen leren kennen en als ik daarbij dan een extra centje kan verdienen, is dat zeker mooi meegenomen," vertelt Dewulf nog. "Ik werk al vast in de muzieksector dus het is een beetje een verlenging van mijn vaste job.”
Studente Zoë Meunier doet dit eerder voor de fun: "Het is ook een passie die ik met iedereen wil delen maar als de mensen mij nu iets willen aanbieden, ga ik dat natuurlijk niet weigeren,” lacht Meunier.
De volgende auditie voor straatartiesten vindt plaats op 12 juni op de dienst Cultuur van Stad Brussel.
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.