De verbindingsofficier van de politie in Turkije is in de fout gegaan door te lang te wachten om informatie op te vragen over de arrestatie van Ibrahim El Bakraoui. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) gezegd in de Kamer.
Jambon: ‘Verbindingsofficier in Turkije blunderde’
Volgens Jambon ging het om een nalatigheid van een persoon. Hij kondigde inmiddels ook aan dat er een procedure tegen de officier wordt opgestart. Welke die procedure zal zijn, wordt nog onderzocht, maar er komt in ieder geval een pv.
Zelfmoordterrorist Ibrahim El Bakraoui werd op 11 juni 2015 opgepakt aan de Turks-Syrische grens. De verbindingsofficier op de ambassade werd daarvan op 26 juni op de hoogte gesteld. Drie dagen later vroeg die officier extra informatie over El Bakraoui aan de terreurdiensten in België en meldt hij de arrestatie. Die terreurdiensten willen weten waar hij opgepakt is.
Het duurt echter bijna een maand, tot 20 juli, voor er opnieuw contact is tussen de terreurdiensten en de verbindingsofficier effectief, en die laatste doorgeeft dat El Bakraoui gearresteerd is. Ondertussen is hij al door de Turken op een vliegtuig naar Nederland gezet.
Jambon concludeert dan ook dat de verbindingsofficier “nalatig is geweest, niet proactief en ongeëngageerd gereageerd heeft”.
De beslissing van Jambon om zijn ontslag in te dienen werd daardoor ingegeven. "Wanneer ik concludeer dat tussen 26 juni en 20 juli er niets wezenlijks gebeurd is door de verbindingsofficier, dan vind ik dat ik als verantwoordelijke voor de politie, mijn politieke verantwoordelijkheid moet nemen."
Premier Michel weigerde zoals bekend dat ontslag. Jambon wil dan ook alles doen om een dergelijke fout in de toekomst te vermijden. “Het moet duidelijk zijn dat terreurbestrijding niet gebeurt door achter een bureau te blijven zitten.”
Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) gaf ook uitleg over de gerechtelijke opvolging van El Bakraoui. Die werd in 2010 veroordeeld tot 10 jaar cel omdat hij na een overval op agenten had geschoten. In mei 2014 werd hij voorwaardelijk vrijgelaten en kreeg hij daarna een begeleiding door het justitiehuis in Brussel. Dat verliep volgens het boekje, tot El Bakraoui niet meer kwam opdagen omdat hij in Turkije in de cel zat.
Op 21 augustus werd de voorwaardelijke invrijheidstelling opgeschort en werd Ibrahim El Bakraoui geseind voor arrestatie.
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.