In Brussel waren er afgelopen jaar 304 sackjackings, dat is de helft minder dan in 2016. De daling is mede te danken aan Japans geïnspireerde microcommissariaten.
‘Japanse’ wijkpolitie in Brussel helpt sackjackings bestrijden
Lees ook: Politiezone Zuid pakt acht verdachten op en neemt voor 425.000 euro aan goederen in beslag
Met 304 gevallen is sackjacking nog steeds een probleem in Brussel, maar tegenover de 582 gevallen in 2016 is het wel al een forse daling (-47,8 procent). In 2008 waren er zelfs nog meer dan 3.000 incidenten, zo blijkt uit een politierapport.
Vooral op kruispunten in Brussel-Stad, Anderlecht en Sint-Jans-Molenbeek worden handtassen op zo’n agressieve manier uit auto’s gegrist.
Japanse Koban
Politiezone Brussel-Zuid (Anderlecht-Vorst-Sint-Gillis) vond in het verre oosten een nieuwe aanpak. Naar Japans voorbeeld installeerden ze 'kobans', kleine wijkcommissariaten met agenten die de wijk erg goed kennen.
“Daar zijn we al drie jaar mee bezig, maar sinds vorig jaar hebben we ook een koban in Kuregem. En dat heeft geleid tot verschillende arrestaties van sackjackers,” zegt Marie Verbeke van politiezone Zuid aan La Capitale. In Anderlecht zijn er zo 61,7 procent minder sackjackings geregistreerd.
Toeteren
Sackjackings gebeuren vooral wanneer auto’s wachten aan een rood licht of in een file. De politie raadt aan om geen tassen of waardevolle spullen op de stoel naast je of het dashboard te leggen.
“Wie toch slachtoffer dreigt te worden, kan luid toeteren,” raadt de politie aan. “In het beste geval jaagt het hen weg, maar het trekt op zijn minst de aandacht van getuigen. Dat maakt het achteraf gemakkelijker om de sackjacker op te sporen.”
Lees meer over: Anderlecht , Samenleving , sackjacking , politiezone Zuid , Koban
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.