De voorkant van het pand dat op termijn tal van artiesten moet herbergen.

Jazzman Teun Verbruggen opent artiestencentrum in Anderlecht

Mathias Declercq
© BRUZZ
19/08/2016

De bekende Brusselse jazzdrummer en platenbaas Teun Verbruggen opent binnenkort een coöperatieve artiestenhub in Anderlecht. Hij wil Brusselse artiesten van allerlei disciplines een plaats geven om te exposeren, te resideren en gelijkgestemde zielen te vinden. “Brussel heeft nood aan een creatief en veelzijdig centrum dat door de artiesten zelf wordt gerund.”

Teun Verbruggen is een internationaal geroemde jazzdrummer die vooral vanuit Brussel opereert. In de hoofdstad lanceerde hij na zijn studies aan het conservatorium zijn carrière als veelgevraagd drummer. De lijst van zijn projecten is eindeloos, met Jef Neve Trio, Melanie De Biaso en Toots Thielemans als de bekendste namen. Hij runt ook het RAT Records-label, waarop jonge en vaak experimentele jazzbands de ruimte krijgen om te debuteren.

Verbruggen wil zijn engagement met de artistieke sector nu nog meer uitdiepen. Hij kocht recent een verlaten sportschooltje in de Van Lintstraat in Anderlecht dat hij volledig wil ombouwen tot een creatieve hub voor artiesten van allerlei disciplines. Met een bewoonbare oppervlakte van 1300 vierkante meter wil hij veel verschillende ruimtes inrichten. “Een exporuimte, ateliers, een winkel voor cd’s en vinyl, een repetitieruimte, een studio, een concertzaal,… Alles moet kunnen in het centrum”, vertelt Verbruggen.

Jazzdrummer Teun Verbruggen.

Het is een plan dat al even rijpt en ingegeven is door een artistieke noodzaak, vertelt de jazzman. “In een grote stad als Brussel zijn er veel te weinig plaatsen waar muzikanten kunnen resideren en zich ontwikkelen. Tussen de kleine Bonnefooi en het grote Flageygebouw bestaan er amper plekken waar muzikanten langdurig terecht kunnen. In andere steden zoals Parijs en Amsterdam zie je dat veel meer.” Vooral de beeldende kunsten kampen met een tekort aan werkplekken, leerde Verbruggen uit gesprekken met collega-artiesten.

Er is wel nog behoorlijk wat werk aan het pand, dat de naam “Walter” meekrijgt en zo hulde brengt aan de Brusselse schilder Walter Swennens. Twee verdiepingen van het achterhuis zijn instapklaar en zijn vanaf nu te huur als artiestenruimte. Een bestaand appartement zal dienen voor bureau's, de rest van het pand moet verbouwd en ingericht worden. Daarvoor zoekt Verbruggen ook partners. “Iedereen met ideeën mag zich melden, het is echt de bedoeling dat artiesten zelf de ruimtes gaan runnen.”

“Het klinkt allemaal misschien wat utopisch, en dat is het ook, maar de droom is echt dat artiesten hier thuis zijn”, aldus Verbruggen. Om dat ook in de realiteit werkbaar te maken, heeft Verbruggen een coöperatief vennootschap opgericht waarbij mensen zich kunnen aansluiten.

Verbruggen voorziet een officiële opening van het volledige centrum in februari 2018.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni