De gemeente Jette heeft dan toch niet de bevoegdheid om alle plasticzakjes op haar grondgebied te verbieden. Schepen van Handel Paul Leroy (CDH) kondigde afgelopen juni zo’n totaalverbod aan voor 2016, maar moet die beslissing nu terugschroeven. initiatiefnemer Groen kondigt aan bevoegd minister van Leefmilieu Fremault (CDH) hierover te gaan ondervragen.
Jette kan plastic zakjes uiteindelijk toch niet verbieden
Lees ook: Jette bant plastic zakjes
Gedaan met de plastic winkeltasjes, waar de consument er bij elke winkelbeurt wel een paar toegestopt krijgt. De gemeente Anderlecht kondigde in juni aan dat die niet meer toegelaten waren op zijn markten. Een paar weken later kondigde Jette nog forsere maatregelen aan, waarmee de gemeente pionier wou zijn in het gewest: handelaars in de gemeente zouden er nergens wegwerpzakjes meer mogen meegeven aan hun klanten.
De beslissing van het college viel na een vraag van gemeenteraadslid Annemie Maes (Groen). Maar nu blijkt, zo zegt schepen Leroy aan onze redactie, dat het verbieden van plastic zakjes een federale materie is.
"De bevoegde schepen stemde tot mijn verrassing destijds in, maar lijkt nu terug te krabbelen. Uiteraard zijn wij teleurgesteld,” reageert Maes, die ook Brussels parlementslid voor Groen is.
'Herbruikbare zak voor alle inwoners'
“In Anderlecht hebben wij het destijds opgelost door in de reglementen van onze markten als voorwaarde voor een standplaats op te nemen dat handelaars geen plastic zakjes mogen uitdelen”, zegt Elke Roex (SP.A), Anderlechts schepen van Openbare Netheid aan brusselnieuws.be. "Bij de markt van Abattoir, die op privéterrein wordt gehouden, was dat ook een voorwaarde in de contracten die de marktkramers tekenen.”
Ook Maes benadrukt dat de gemeente voor de markten perfect via het gemeentereglement een verbod kan opleggen. Maar schepen Leroy wil eenzelfde maatregel voor winkeliers en marktkramers, en volgt het Anderlechtse voorbeeld dus niet. “Apothekers delen bijvoorbeeld ook heel veel kleine plastic zakjes uit”, zegt Leroy.
De gemeente kondigt wel aan binnenkort een sensibiliseringscampagne te gaan voeren onder de handelaars, om het gebruik van herbruikbare tassen te stimuleren. Daarom krijgen alle Jettenaren binnenkort gratis een herbruikbare tas in de bus.
Maes kondigt aan dat ze Brussels minister van Leefmilieu, Céline Frémault (CDH), zal ondervragen. Nu dier partijgenoot, Waals minister van Leefmilieu, Di Antonio (CDH) in Wallonië plastic zakken aan de kassa van supermarkten wil verbieden, is de tijd rijp om ook in Brussel een stap verder te zetten, vindt Maes. In juni zei Frémault in de commissie Leefmilieu van het Brussels parlement nog een tegenstander te zijn van een dergelijk verbod.
Uit onderzoek van Abattoir blijkt dat de handelaars zelf voorstander zijn van een verbod, omdat plastic zakjes veel kosten. Alleen is een uniforme regeling belangrijk. Zo niet hebben horecazaken schrik klanten te verliezen, omdat zij niet als 'klantvriendelijk' zouden worden beschouwd.
Lees meer over: Jette , Samenleving , Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.