Jeugdbewegingen kijken uit naar kampen: 'Alles zo normaal mogelijk laten verlopen'

Rojin Ferho
© BRUZZ
09/07/2021

De examens zijn nog maar net afgelopen en de jongeren uit de jeugdbewegingen staan al voor een nieuwe opdracht: de handen in elkaar slaan om het zomerkamp voor te bereiden. Het is iets waar velen al even naar uitkijken, sommigen met een bang hart terwijl anderen toch op beide oren durven slapen.

Deze zomer kunnen jeugdbewegingen wel rekenen op meer versoepelingen dan het jaar voordien. Zo mogen zomerkampen plaatsvinden in grotere bubbels. Het Overlegcomité trok de bubbelgrootte op van 50 naar 100 in juli, en tot 200 in augustus, in de hoop meer ademruimte en perspectief te geven aan de jongeren.

De versoepelingen hebben duidelijk zijn vruchten afgeworpen, want deze zomer worden naar schatting zo’n 23.600 jeugdactiviteiten georganiseerd, gaande van kampen van de jeugdbewegingen met overnachtingen tot speelpleinwerkingen.

Anders dan anders

Toch zullen de zomerkampen dit jaar anders verlopen dan pre-coronajaren. Ook de Brusselse jeugdbewegingen moeten bij hun voorbereidingen veel creatiever en flexibeler uit de hoek komen. Dat ondervindt Robin, groepsleider van Scouts Laken-Ruusbroec, aan den lijve. “De oudste groep zou deze zomer op kamp gaan in Portugal, maar daar is nu code rood uitgebroken. We zijn nu aan het beslissen of het dan eerder Zuid-Frankrijk of Italië wordt.”, klinkt het.

Ondanks het zomerkamp dat alsmaar dichterbij komt, is het een uitdaging om nu al knopen door te hakken. Zo is het ook bij Chiro Ganshoren wikken en wegen. “Nu de cijfers opnieuw aan het stijgen zijn, heerst er bij ons onzekerheid”, zegt hoofdleidster Lina Haddouch. “Maar het is een gelijkaardige situatie als vorig jaar, en daar hebben we lessen uit kunnen trekken.”

Nu de cijfers opnieuw aan het stijgen zijn, heerst er bij ons onzekerheid

Lina Haddouch, groepsleider Chiro Ganshoren

Ook de activiteiten zien er anders uit, zo ondervinden ze ook bij Chiro Jijippeke in Molenbeek. “In normale tijden gaan we tijdens het kamp op wandeltocht en moeten de kinderen op zoek naar eetgelegenheden en slaapplaatsen, maar corona verandert de dynamiek van die tweedaagse”, vertelt groepsleider Corneel Soete.

Het is iets wat ook Scouts Laken-Ruusbroec aan den lijve heeft ondervonden tijdens corona. “Vorig jaar was het moeilijk om een driedaagse te doen omdat we niet mochten slapen buiten ons terrein. Dat was geen volwaardige wandeltocht”, zegt groepsleider Robin.

Extra maatregelen

Dit jaar zullen de maatregelen volgens de Brusselse jeugdbewegingen die BRUZZ sprak niet anders zijn dan het jaar voordien. Regelmatig de handen wassen en de handen ontsmetten blijft de belangrijkste boodschap. Verder blijven de leden in hun eigen bubbel en wordt extern bezoek zoveel mogelijk vermeden.

Chiro Ganshoren en Scouts Laken-Ruusbroec gaan zelfs een stap verder. Scouts Laken-Ruusbroec denkt erover na om alle 12-plussers voorafgaand het kamp een PCR-test te laten afleggen, al moet de definitieve beslissing nog vallen. Chiro Ganshoren neemt genoeg coronazelftests mee naar het kamp. Op die manier willen de leiders zoveel mogelijk veiligheid bieden aan hun leden.

chiro_jijippeke.jpg

Op de vraag of jeugdbewegingen vrezen voor besmettingen, is het antwoord ‘ja’. Al blijven ze allen optimistisch. “We willen het kamp zo normaal mogelijk laten verlopen”, zegt groepsleider Corneel van Chiro Jijippeke. Roel van Chiro Wacko in Anderlecht vindt dat er geen grote vrees in de lucht hangt. “Een besmetting kan altijd voorvallen en dat zou ‘rot’ zijn, maar in dat geval steunen wij op de protocollen van de Chiro”, klinkt het.

En als er dan toch iemand besmet geraakt, dan weten de jeugdbewegingen wat hen te doen staat. “Bij symptomen gaat het lid in kwestie in quarantaine in zijn of haar tent in afwachting van een PCR-test. Als die positief is, dan gaan we na met wie die persoon nauw contact heeft gehad. Als dat problematisch is, dan zetten we het zomerkamp meteen stop”, zegt Corneel van Chiro Jijippeke.

We hopen dat onze bubbel niet doorprikt wordt en niemand besmet geraakt

Robin, groepsleider Scouts Laken-Ruusbroec

Middenin de vaccinatiecampagne

Ook de vaccinatiecampagne kan nog stokken in de wielen steken, nu ook 16 - en 17-jarigen een coronavaccin aangeboden krijgen. De zomerkampen vallen immers middenin de vaccinatiecampagne. “Sommige leiders en leden moeten tijdens het kamp terug naar huis keren voor een tweede vaccin”, zegt Roel van Chiro Wacko.

Al is een vaccin geen voorwaarde om mee op kamp te mogen. Vlaams minister voor Welzijn Wouter Beke (CD&V), en Vlaams minister voor Jeugd Benjamin Dalle (CD&V), benadrukken dat jongeren op voorhand niet gevaccineerd hoeven te worden.

Op de vraag of de jeugdbewegingen het nodig vinden dat alle leden zich laten vaccineren, zijn de meningen verdeeld. De meeste groepsleiders vinden dat het niet aan hen is om dat te beslissen, maar aan de leden zelf of hun ouders. Al bij al zijn de leiders blij dat de ketjes recht van de schoolbank naar hun tent kunnen vertrekken. Met corona in het achterhoofd, gebeuren de voorbereidingen bij de Brusselse jeugdbewegingen dan ook met volle goesting.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni