Jockeyclub heeft zelf reddingsplan voor hippodroom Bosvoorde
"Koning Leopold II is de hippodroom in 1878 komen openen," vertelt Marcel De Bruyne (59) van de jockeyclub. "De koning was een echte paardenrennenliefhebber. Het was en is nog altijd een must om als hoofdstad een hippodroom te hebben. Nu is Brussel de enige Europese hoofdstad zonder operationele renbaan."
De jockeyclub, de 'bond' van het paardenrennen, werd in de negentiende eeuw opgericht. De Bosvoordse hippodroom was toentertijd een echte attractie. Er werd speciaal een tramlijn aangelegd - nu tram 94 - om het volk naar de paardenrennen te brengen. "Er kwamen vroeger toch een paar duizend toeschouwers afgezakt. De eigenaars stonden aan de zijkant, op het binnenplein stond het 'gewone volk'. Dat is nu volledig achterhaald. De tijd van de baronnen en graven is voorbij."
De twee wereldoorlogen hebben weinig impact gehad op de hippodroom. Alles ging goed, tot in de jaren 1990. Toen moesten de reserves aangesproken worden. In de jaren 1970 en 1980 werd nog voor prijzengeld tot 250.000 Belgische frank (een 6.200 euro) gelopen, maar dat kon niet blijven duren. "De reserves waren natuurlijk niet onuitputtelijk. De laatste ren was in 1999. Het was de zwarte prijs, waarschijnlijk een voorteken."
Paardenliefhebber Jacques Pijpen verwoordt volgens De Bruyne perfect waar het mis liep: "Er is veel meer concurrentie op de entertainmentmarkt, en de sportweddenschappen zijn de komst van de lotto nooit echt te boven gekomen."
Abu Dhabi
De hippodroom van Bosvoorde dreigt nu te verdwijnen. "De Société Royale d'Encouragement de la Race Chevaline had een huurovereenkomst tot 2008, maar ze is failliet gegaan," zegt De Bruyne. "Het Gewest is via de rechtbank eigenaar geworden en heeft een openbare aanbesteding uitgeschreven. Ze hoopten op voorstellen die de uitstraling van Brussel konden verhogen. Er blijven nog twee voorstellen over van de zeventien: een hotel met golfbaan, en een kinderdagverblijf. Dat laatste zou de voorkeur wegdragen. Ik vraag me af wat dat met 'uitstraling' te maken heeft."
De jockeyclub heeft nu een tegenvoorstel klaar. Ze heeft een sponsor gevonden die alle kosten op zich neemt. "Het is een sjeik uit Abu Dhabi. Hij brengt alles in orde, voor niets. In Frankrijk heeft hij al hetzelfde gedaan. Er zijn wel wat kosten, hoor. En nee, het bedrag ga ik niet noemen. We willen de renbaan herstellen in zijn originele staat."
In de opstartfase wil de jockeyclub een tiental rennen per jaar organiseren. En als er geen paarden lopen, is er ruimte voor andere zaken. "De meeste Europese renbanen hebben een golfterrein in het midden. Dat kan hier ook. Op rendagen kun je er een familie-evenement van maken. De man kijkt naar de rennen en waagt een gok, de vrouw pikt een modeshow mee, de kinderen worden opgevangen."
De Europese instellingen brengen volgens De Bruyne een grote doelgroep met zich mee. "Engelsen, Ieren en Fransen zijn echt gek van paardenrennen. Zij zouden zeker komen, en ze brengen geld in het laatje. We hebben een heel voorzichtige simulatie gemaakt: in vijf jaar tijd zou het Gewest drie miljoen euro belastingen kunnen innen." Allemaal goed en wel, maar uiteindelijk neemt de politiek de beslissing. "Ik spreek me niet uit over onze kansen. Maar ik verwacht nog in december uitsluitsel."
Lees meer over: Watermaal-Bosvoorde , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.