De Brusselse maatwerkbedrijven verenigd in Febrap slaan een noodkreet. Financieel wordt het moeilijker en vele moeten op zoek naar nieuwe activiteiten. Johan Dhondt, directeur van maatwerkbedrijf Manufast, legt uit.
Johan Dhondt: ‘Het werk van 1.450 mensen wordt bedreigd’
Waarom moeten jullie op zoek naar nieuwe activiteiten?
Wij hebben altijd veel mailings gedaan, brieven printen en versturen voor banken en mutualiteiten bijvoorbeeld. Maar bedrijven digitaliseren, ze versturen steeds minder papieren mailings.
Ook onze verpakkingsactiviteit staat onder druk omdat er veel geautomatiseerd wordt. In Brussel is er bovendien almaar minder industrie, dus minder werk in onderaanneming voor maatwerkbedrijven.
Daardoor moeten we op zoek naar bijkomend werk. Het plan is om fruit en groenten op te halen bij lokale producenten en die uit te leveren in Brussel. Ook zullen we pakjes klaarmaken voor webwinkels. Dat betekent wel dat we onze mensen moeten omscholen, wat niet bij iedereen even makkelijk is. Vroeger was hun werk vaak heel repetitief. De nieuwe activiteiten zijn complexer, vragen meer flexibiliteit en extra begeleiding. Het geeft soms meer stress aan de mensen.
De vakbonden klagen dan ook.
We voelen inderdaad weerstand bij de vakbonden. Zij hangen nog vast aan het oude model van de beschutte werkplaats, onze voorganger. Maar wij opereren vandaag in een ander kader, meer dat van de sociale economie. We krijgen nog altijd subsidies om de lagere productiviteit van onze mindervalide medewerkers te compenseren, maar we moeten steeds meer inkomsten uit de markt halen.
De uitdaging is om het werk aan te passen, zodat het toegankelijk is voor mensen met een beperking, maar toch efficiënt te zijn zodat de activiteit rendabel is.
Rendabel zijn is lastig. Jullie werken momenteel met verlies.
Klopt, onze zoektocht naar een nieuw bedrijfsmodel vraagt extra expertise en extra investeringen. Bovendien worden wij door de inflatie geconfronteerd met kostenstijgingen, die we niet kunnen doorrekenen aan de klant. Onze tarieven staan al onder druk doordat er minder vraag is, maar ook door de toenemende concurrentie. Zo zal de nieuwe gevangenis in Haren soortgelijke activiteiten doen, maar dan goedkoper.
Dit jaar maken wij 1,5 miljoen euro verlies, de twaalf maatwerkbedrijven van Febrap samen vijf miljoen. Het werk van 1.450 mensen met een handicap wordt bedreigd. Daarom vragen wij dringend geld aan de Brusselse regering, minimaal drie miljoen euro.
Lees meer over: Brussel , Samenleving