Jonge gezinnen blijven stad ontvluchten
Onze steden worstelen al jaren met het probleem van stadsvlucht. Welke maatregelen er ook genomen werden, het wordt alleen maar erger. Centrumsteden zoals Brugge en Leuven sukkelen ermee, maar vooral de drie grootste steden Brussel, Antwerpen en Gent krijgen de rekening gepresenteerd. De resultaten van de nieuwe studie, die de binnenlandse migraties in kaart brengt, staan vandaag in Het Nieuwsblad en De Standaard.
"We hebben voor deze studie naar de binnenlandse migraties gekeken," zegt onderzoeker Michael Ryckewaert. "Het is dus niet zo dat de totale bevolking daalt. Daar speelt de migratie vanuit het buitenland en de natuurlijke aangroei van de bevolking mee. Maar als je naar de migratie binnen België kijkt, zie je dat Brussel mensen verliest aan vooral Vlaanderen."
In 2001 verlieten 1.875 mensen de stad Brussel. Nu zijn er dat volgens de recentste cijfers uit 2007 al 2.800. Voor de negentien gemeenten zijn die cijfers respectievelijk 6.856 en 12.787.
Ook andere steden kampen met het probleem. Terwijl er in 2001 nog 1.456 mensen Antwerpen ontvluchtten, zijn er dat nu al 4.038. In Gent kwamen er in 2001 meer mensen bij dan er vertrokken en groeide de stad in totaal met 164 mensen. Nu wordt er een tienvoudig verlies geboekt: liefst 1.666 mensen trokken in 2007 weg uit Gent.
"De steden verliezen vooral jonge gezinnen. En dat is juist de belangrijkste groep om een stad gezond te houden," zegt onderzoeker Brecht Vandekerckhove. "De stad heeft nog altijd een grote aantrekkingskracht op jongeren. Maar zodra zij rond de 27 jaar zijn en een gezin vormen, trekken ze weg."
De grootste boosdoener is het onbetaalbaar worden van de Vlaamse woondroom. "Het modale Vlaamse gezin wil doorgaans maar één ding: een woning met een tuin. Maar in de stad is dat onbetaalbaar geworden."
Stadskorting
De Vlaamse parlementsleden Sven Gatz en Patricia Ceysens (beiden Open VLD) vragen dringend maatregelen om jonge gezinnen in de stad te houden. "Zij zorgen voor een goede sociale mix. Als ruggengraat van de middenklasse dragen ze heel wat bij tot de leefbaarheid van de stad. Daarom moet er een passend antwoord komen op hun noden. Dat kan door wonen in de stad goedkoper te maken en ervoor te zorgen dat het probleem van kinderopvang daadwerkelijk wordt aangepakt. Anders raakt het sociale evenwicht in onze steden helemaal zoek en staan we voor een ontwrichting van onze steden."
Open VLD wil daarom werk maken van een stadskorting voor alle stedelingen. "Voor jonge gezinnen is wonen in de stad te duur, maar tegelijkertijd kosten ze de overheid wel minder. Die lagere kost heeft te maken met verschillende factoren. Stadsbewoners leven meestal groener, omdat ze bij voorbeeld niet elke dag kilometers hoeven te pendelen met de auto. Ook kosten ze minder aan gemeenschappelijke voorzieningen. Wij vinden dat die lagere kost zich moet vertalen in een stadskorting voor iedereen die in de stad woont."
Daarnaast willen de liberalen privé-initiatieven in de kinderopvang stimuleren. "Het is bijzonder jammer dat de Vlaamse regering er tot dusver niet in slaagt om voldoende extra plaatsen in de kinderopvang te creëren. Nochtans zou men daar perfect in kunnen slagen als men ook aan kleine, privé-initiatieven zou stimuleren. Een kinderopvangplaats in deze kleinschalige initiatieven kost trouwens veel minder dan een nieuwe kinderopvangplaats in één van gesubsidieerde zuilen."
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.