Een drama is woensdag vermeden tijdens de Peterbosbrand, en dat is voor een deel aan de jongeren in de wijk te danken. "We hebben de kinderen, ouderen en mensen met een beperkte mobiliteit op onze rug naar buiten gedragen", zegt een buurtbewoner. "Men praat altijd slecht over ons, maar deze jongeren hebben hun leven en gezondheid op het spel gezet."
Jongeren evacueerden bewoners bij Peterbosbrand: ‘Ze hebben hun leven op het spel gezet’
Het is kalm rond de woonblokken in Peterbos. Gekleurde verjaardagsvlagjes aan het buurthuisje bij blok negen: bewoner Louis mag 94 kaarsjes uitblazen. Niets doet vermoeden dat minder dan 48 uur geleden iets verderop een hevige vuurzee raasde, behalve in de buurt van het achttien verdiepingen tellende appartementsgebouw, waar de smeulende rookgeur bij vlagen nog in de lucht hangt.
De brand in een flat op de zesde verdieping van een recent gerenoveerde woonblok is de derde in evenveel jaar. Net als bij een brand vorig jaar in september schoten jongeren de brandweer ter hulp.
Auto's verplaatst
Toen door het vuur eigenhandig te proberen doven. Nu door bewoners in ijltempo in veiligheid te brengen en de baan letterlijk vrij te maken voor de ordediensten. Een actie die misschien wel mensenlevens heeft gered.
“Ze hebben twee geparkeerde auto’s (met de hand, red.) verplaatst. Zo kon de autoladder door die een dame met haar baby veilig kon evacueren. Zij stond op het punt om naar beneden te springen”, aldus Brussels brandweerwoordvoerder Walter Derieuw.
Men praat altijd slecht over ons, maar deze jongeren hebben hun leven en gezondheid op het spel gezet voor anderen, in heel moeilijke omstandigheden
'Geen dankjewel'
De jongeren zelf zien het niet zitten om hun relaas te doen. De media heeft hen te vaak over dezelfde kam geschoren.
“Ik begrijp dat”, zegt de 40-jarige Saber, die op de achttiende verdieping van het getroffen gebouw leeft. “Maar wat deze jongeren hebben gedaan, getuigt van erg veel moed.”
"Op minder dan tien minuten heb ik samen met een paar andere bewoners en een tiental jongeren meer dan 80 procent van de bewoners van het gebouw kunnen evacueren. Velen hebben we op onze rug gedragen – kinderen, ouderen en mensen met een beperkte mobiliteit. Ook huisdieren hebben we in veiligheid kunnen brengen.”
"Men praat altijd slecht over ons, maar deze jongeren hebben hun leven en gezondheid op het spel gezet voor anderen in heel moeilijke omstandigheden. Spijtig genoeg hebben we geen dankwoorden te horen gekregen van de politie en brandweer.”
Solidariteit
Amine en Niels, beiden actief in Peterbos als opbouwwerker bij Saamo (het vroegere Samenlevingsopbouw), spreken vol lof over de solidariteit onder de bewoners nadat het noodlot was toegeslagen.
“Jongeren en ouders hebben iedereen in nood, bijvoorbeeld ouderen en kwetsbare mensen, snel en efficiënt geholpen. De vrouw die aanstalten maakte om te springen stelt het gelukkig goed en dat is in grote mate te danken aan de jongeren uit de wijk.”
Negen bewoners raakten bevangen door de rook en moesten naar het ziekenhuis afgevoerd worden. Onder hen Sylvie en Laurence.
“We zijn gelukkig op tijd uit het gebouw kunnen vluchten, maar we voelen de lichamelijke effecten van de rook nog: piepende ademhaling. Heel wat mensen zijn door het oog van de naald gekropen, want de meeste nooduitgangen waren geblokkeerd en het vuur is in sneltempo naar boven geklommen.”
In de steek gelaten
Ondanks de sterke solidariteit voelen sommige getroffen bewoners zich in de nasleep van de brand wel in de steek gelaten. Niet alleen Sylvie en Laurence, maar ook Danny – die net onder de flat woont waar de brand ontstond – denken eraan om uit Peterbos te vertrekken.
“We vragen ons af wanneer alles technisch opnieuw in orde raakt. We leven hier sowieso al in precaire omstandigheden en dat maakt het mentaal moeilijk. En wanneer er dan brand uitbreekt, is er van opvolging of een psycholoog die langskomt helaas geen sprake.”
Saamo staat in ieder geval paraat om de bewoners bij te staan. “We werken hier bovendien samen met het OCMW en andere organisaties. Iedereen met invididuele en specifieke vragen kan bij ons terecht. Er zijn ook veel bewoners die zich eenzaam voelen en zo’n brand kan bepaalde gevoelens versterken. Daarom zetten we sterk in op ontmoetingsmomenten. Het is van groot belang om te blijven werken aan de sociale cohesie. De solidariteit tijdens de brand heeft getoond dat het kan.”
Lees meer over: Anderlecht , Samenleving , Peterbos