Jongerencentrum doet gemoederen oplaaien in Sint-Joost
Schepen van Openbare Werken en Jeugd Mohammed Jabour (PS) droomt er al jaren van om een informatiecentrum te openen voor jongeren. De verwezenlijking van zijn droom komt nu een stap dichterbij.
De stedenbouwkundige overlegcommissie van Sint-Joost zette zopas het licht op groen voor de afbraak en heropbouw van het pand in de Godfried van Bouillonstraat 57, nabij de Kruidtuin. "Het moet een centrum worden waar jongeren terechtkunnen met al hun vragen, zowel wat betreft onderwijs en opleiding, het zoeken naar een job, sociale problemen", legt schepen Jabour uit aan brusselnieuws.be.
"Van de jongeren onder de 25 jaar is 37 procent werkloos", zegt hij. "Meer aandacht voor deze doelgroep is absoluut noodzakelijk".
Eerstelijnsfunctie
Volgens Jabour wordt het een centrum voor sociaal-professionele inschakeling dat vooral informatie verleent en doorverwijst. "Een centrum met een eerstelijnsfunctie. Het centrum zal dus doorverwijzen naar andere diensten, zoals de Mission Locale, maatschappelijke hulpverleners, opleidingscentra."
En dat is net de kritiek van de oppositie. "Aanvankelijk was gezegd dat er opleidingen zouden gegeven worden. Nu is dat niet meer het geval", zegt fractieleider van de MR en tevens Brussels parlementslid Geoffroy Clerckx. "Daarom stel ik mij grote vragen naar het nut van dergelijk project."
Ander punt van de MR-kritiek is de kostprijs: "600.000 euro voor de afbraak en de heropbouw, dat is een bom geld, zegt zijn partijgenoot Thierry Balsat, derde op de lijst van de MR bij de komende verkiezingen. "Te meer daar de werken uitgevoerd door de gemeente traditioneel duurder uitvallen dan aanvankelijk gepland", vult Clerckx aan.
"Dit is echt geld over de balk gooien en lachen in het gezicht van de Sint-Joostenaren", vervolgt Balsat. Voor 200.000 euro kan je het pand renoveren tot vier appartementswoningen met mooie tuin. Gezien de woningnood in de gemeente is dat veel nuttiger. Met de overblijvende 400.000 euro kan je de bestaande opleidings-initiatieven versterken".
Verkiezingskoorts
Jabour doet de kritiek dan weer af als 'verkiezingskoorts'. Hij voert aan dat de middelen komen van het Gewest en de Franse Gemeenschapscommissie. Ten minste als de subsidie-aanvraag wordt goedgekeurd. Hij geeft aan dat het pand normaal een woonbestemming zou krijgen, maar dat die bestemming op zijn vraag is gewijzigd.
Volgens Jabour is de gemeente al sinds 1989 eigenaar van het pand. Het is één van de 81 woningen die de gemeente in de schoot geworpen kreeg van de vroegere Agglomeratie, de voorloper van het Brusselse Gewest.
Balsat zegt van het kadaster te hebben vernomen dat het pand eigendom is van de vzw Les Amis de l'Association de l'Acceuil de la Jeunesse, en dus niet van de gemeente. "Totaal onjuist", zegt Jabour. Het pand is wel degelijk eigendom van de gemeente."
Een honderdtal mensen hebben een petitie ondertekend tegen het nieuwe centrum. Ze vrezen voor overlast. Daarbij baseren ze zich vooral op de overlast van het Jeugdhuis Le Clou, eveneens eigendom van de gemeente, drie huizen verder.
Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.