Alexandre Strens (25), het vierde slachtoffer van de schietpartij op 24 mei in het Joods Museum, is dinsdagnamiddag begraven in Taza, een stad in het noordoosten van Marokko. Strens had een Marokkaans-islamitische vader en een Joodse moeder.
Joods Museum: vierde slachtoffer begraven in Marokko
Zijn lichaam is te ruste gelegd op een islamitische begraafplaats, dicht bij zijn grootouders langs vaderskant, zegt Philippe Blondin, de voorzitter van het Joods Museum, in La Capitale.
In de week na de aanslag meldden verscheidene kranten al dat Alexandre Aaron Strens, uit Schaarbeek, de jongste zoon was van een Joodse moeder en een Berbervader. Zijn moeder voedde haar zeven kinderen alleen op, in de joodse traditie. Hij zag zijn vader jaren geleden voor het laatst.
Strens studeerde marketing en vervolgens communicatie. Hij bezat volgens vrienden een ongelooflijke hoeveelheid energie. Zo richtte hij een bedrijfje op, Aaron VIP Night Party, dat klanten in limousines naar bars en discotheken vervoerde. Maar Strens had ook een meer serieuze kant. Op Facebook, schrijft Paris Match, definieerde hij zichzelf aan de hand van een citaat van Clemenceau: “Ik ben een mengeling van een anarchist en een conservatieveling, in verhoudingen die nog te bepalen zijn.” Volgens het blad las hij Kafka en Thomas Mann en was hij een overtuigd zionist.
Paris Match citeert ook Chouna Lomponda, de woordvoerster van het museum, die nauw met hem samenwerkte. “Hij had zelfs politieke aspiraties, maar ik zei hem dat zijn vrijgevigheid hem op dat vlak niet zou helpen. Hij had een groot vertrouwen in de mensheid.”
Hersendood
De 25-jarige Strens maakte nog maar een paar maanden deel uit van de communicatie-afdeling van het Joods Museum. Hij zat aan de receptie toen de moordenaar hem met vier kogels neerschoot en was sindsdien hersendood. Strens overleed vorige vrijdag.
Drie anderen kwamen ter plekke om bij de schietpartij. De verdachte, een Fransman van Algerijnse afkomst, zit nog altijd vast in Frankrijk. De rechtbank spreekt zich later deze week uit over zijn uitlevering.
Aanslag Joods Museum
Lees meer over: Samenleving , Aanslag Joods Museum
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.