Een fietser op het verlaten Schumanplein in de Europese wijk

| Een fietser op het verlaten Schumanplein in de Europese wijk.

Dromen voor Brussel

Jullie dromen voor een beter Brussel? 'Meer groen, minder auto's en vuilnis'

KVDP
© BRUZZ
24/05/2020

Al ruim twee weken hebben jullie je dromen voor een beter Brussel na corona met ons gedeeld. De inzendingen kwamen uit alle hoeken van Brussel, van Jette tot Ukkel en van Ganshoren tot Sint-Lambrechts-Woluwe. En jullie droomstad? Een groen fietsparadijs volgens de meerderheid van de inzendingen.

Collectief denken jullie na over mobiliteit en de indeling van de openbare ruimte, blijkt uit jullie inzendingen. In zes op de tien dromen pleiten jullie voor minder auto's en meer ruimte voor voetgangers en fietsers. "Koning auto moet begraven worden en de zwakke weggebruiker moet het heft in handen nemen", stelt Bieke uit Anderlecht scherp. Wouter uit Jette pleit voor een "publieke ruimte op maat van kinderen, voetgangers en fietsers, waar auto's te gast zijn." Sam uit Molenbeek: "Pendelaars zijn nog steeds welkom, maar dan zonder wagen."

De redenen die jullie aanhalen in jullie pleidooi voor minder auto's in Brussel zijn divers. Dat de luchtkwaliteit beter is tijdens de lockdown, is jullie niet ontgaan. "Ik zie een Brussel waar de luchtkwaliteit even goed blijft als tijdens de coronacrisis", droomt Rob uit Brussel-Stad.

Verkeersveiligheid is een ander veelvoorkomend argument. "Mijn zoon van drie heeft leren fietsen tijdens de lockdown en mijn droom is dat we na de crisis nog steeds in alle veiligheid kunnen fietsen", zegt Thomas uit Schaarbeek. Sinds de coronacrisis hebben jullie een verandering gezien en die wordt op prijs gesteld. Het Ter Kamerenbos mag permanent autovrij blijven, net als de woonerven. En jullie willen meer en betere fietsinfrastructuur.

Meer groen

Door minder ruimte te geven aan de auto, hopen jullie de openbare ruimte op een andere manier te kunnen inrichten. "Bomen kunnen de plaats innemen van parkeerplaatsen", vindt Rob. "Een herinrichting met de hulp van buurtbewoners hoeft niet duur te zijn. Hier en daar kunnen tien parkeerplaatsen omgetoverd worden in kleine tuintjes", tipt Kobe uit Koekelberg. Gunther uit Brussel-Stad vat het samen: "Minder fijn stof, meer stilte, meer groen, meer glimlachende wandelaars en spelende kinderen, en overal terrassen om een lekkere geuze of Zinnebir te drinken."

Dat het stadsbeeld groener mag zijn, blijkt ook uit jullie dromen. Het woord ‘groen’ komt voor in ongeveer de helft van de inzendingen. “Ik droom van meer groen, meer parken en meer bomen, vooral in het centrum. In de Anspachlaan is men al goed begonnen, maar dat is maar één straat”, schrijft Laure uit Brussel-Stad. “Stop de betonnering”, klinkt het meermaals. “Na corona moet Brussel er mooier uitzien”, zegt Anouk. “Dat kan met meer planten en bloemen.”

Meer groen zorgt ook voor verkoeling. Philip uit Vorst: “Parken zijn goed voor een betere luchtkwaliteit, meer biodiversiteit tegen de hitte en tegen het lawaai. Door de lockdown moeten we voor onze ontspanning en mentale gezondheid terugvallen op parken, maar die zijn niet eerlijk verdeeld over de verschillende wijken. Arme buurten hebben minder publiek groen.”

Sociale stad

Ook op sociaal vlak dromen sommigen van een beter Brussel. Françoise uit Molenbeek droomt van een “radicaal armoedebestrijdingsplan”, anderen pleiten voor meer solidariteit en minder ongelijkheid. “Leegstaande panden worden publiek bezit en kwaliteitsvol wonen primeert”, droomt ze verder. “Ik pleit voor een sterke uitbreiding van integratieprojecten naar het voorbeeld van Foyer”, gaat Malte uit Schaarbeek verder.

Bernd, uit Brussel-Stad: “Brussel is de stad waar iedereen opkomt voor iedereen. Een stad die van zijn diversiteit zijn sterkte maakt, gesteund door een groot burgerplatform. Een stad met nultolerantie tegenover geweld en criminaliteit, en tegenover haat en onverdraagzaamheid.”

Tenslotte kan Brussel op netheid nog beter scoren, vinden jullie. “Meer respect voor de openbare ruimte, minder sluikstorten”, hoopt Linus uit Laken voor de toekomst. “Brussel is een vuile stad”, vindt Kevin uit Molenbeek. “Tijdens de lockdown kon je niet naar buiten gaan zonder om de twintig meter afval tegen te komen. Ik hoop dat Brussel na corona voor eens en voor altijd opgekuist gaat worden.” Alain uit Ukkel: “Met alle respect voor de mensen van Net Brussel die dagelijks in de frontlinie staan, organisatorisch loopt er iets fout. Maar ook bij de Brusselaar loopt er soms iets fout. Een mentaliteitswijziging is nodig.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , dromen voor een beter brussel , dromen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni