Kantoorbouw ligt stil, leegstand daalt licht
De Brusselse kantoormarkt kent al een tijdje een licht dalende trend. "De voornaamste reden is dat er amper nieuwe project worden opgestart", zegt Erik Verbruggen van Jones Lang LaSalle aan brusselnieuws.be. "Sinds goed twee jaar zijn promotoren erg voorzichtig geworden. Ze gaan geen vierkante meters op de markt gooien zonder dat ze vooraf al een huurder of koper hebben."
De nieuwbouw ligt nog zeker twee jaar plat. "Er zit weinig in de pijplijn voor 2013 en 2014. De leegstand zal waarschijnlijk verder dalen tot net onder de 10 procent."
Behalve de afwezigheid van nieuwe projecten zijn er nog twee oorzaken voor de dalende leegstand. Ondanks de crisis is er toch wat beweging op de markt. Er zijn nog altijd minder transacties dan gemiddeld de laatste tien jaar, maar er is dit jaar toch al een kwart meer vierkante meter verhuurd of verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar.
Derde verklaring is de ombouw van kantoorgebouwen tot woningen, rusthuizen, hotels of scholen. Zeker op kantoorlocaties die onaantrekkelijk zijn geworden, zoals de Marcel Thirylaan in Sint-Lambrechts-Woluwe. "Ook in Evere en Oudergem waren er recent belangrijke transacties met het oog op reconversie", klinkt het bij Jones Lang LaSalle.
Het verschil in leegstand tussen het centrum en de Rand blijft groot. "In de centrale wijken is de leegstand gedaald tot 6,3 procent, het laagste cijfer sinds eind 2008. In de Rand is dat nog altijd goed 20 procent."
Het centrum doet het goed omdat locaties bereikbaar met het openbaar vervoer in trek zijn. Daarnaast is de kwaliteit van het gebouw belangrijk. "Het zijn vooral gebouwen ouder dan vijf jaar die leeg blijven staan. In het centrum is er stilaan een gebrek aan aantrekkelijke gebouwen", besluit Verbruggen.
Lees meer over: Samenleving , Economie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.