Kastanjelaars Tervurenlaan moeten weg
Na jarenlang onderzoek en een studie van vorig jaar heeft de cel Beplantingen van Mobiel Brussel beslist om 168 bomen in de dubbele rij langs de Tervurenlaan in Etterbeek en Sint-Pieters-Woluwe te rooien. Dat is nodig, want uit het onderzoek is gebleken dat 103 bomen eigenlijk meteen geveld zouden moeten worden, en een reeks andere bomen op korte tot middellange termijn.
Daar zijn verscheidene redenen voor: sommige bomen zijn verzwakt door rotte snoeiwonden, andere hebben een beschadigde of holle stam, en nog andere zijn aangetast door de gevreesde pseudomonaziekte. In plaats van de bomen geleidelijk aan te rooien, zou Mobiel Brussel ze liever in één keer vervangen.
Het haalt daarvoor drie redenen aan: om te beginnen ondervinden jonge bomen groeiproblemen als ze tussen grotere en oudere exemplaren worden geplant. Bovendien laat deze strategie niet toe om de grond te vervangen. Dat is ook nodig omdat de bestaande bodem uitgeput is aan voedingsstoffen voor de bomen. De derde reden is van esthetische aard: het is mooier om een egale rij jonge bomen te zien, dan een gebit waar hier en daar een tand uit ontbreekt.
Daarom wil Mobiel Brussel meteen alle 168 bomen vellen. Zo kan de aarde volledig vervangen worden, de verlichting aan Etterbeekse zijde vernieuwd en de bermen groener gemaakt. De gevelde bomen zouden dan vervangen worden door nieuwe exemplaren. Geen wilde kastanjes meer, want die zijn te gevoelig voor de pseudonomaziekte, maar boomhazelaars. Die soort is immers krachtig en stevig, stelt weinig eisen aan de bodem en heeft diepe wortels waardoor er minder hinder is aan de oppervlakte en waardoor de bomen goed bestand zijn tegen wind. Bovendien is de boomhazelaar niet erg gevoelig voor ziektes. De soort werd eerder al op andere plaatsen in de stad aangeplant, onder meer in de Léon Lepagestraat in het centrum van Brussel. Het openbaar onderzoek werd vorige maand afgerond in Woluwe en enkele dagen geleden ook in Etterbeek. Nu blijft het nog wachten op de uitspraak van de onderzoekscommissie.
Lees meer over: Sint-Pieters-Woluwe , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.