Ziekenhuizen hebben moeite om voldoende katheters, naalden en infuusleidingen te vinden door stockbreuken bij leveranciers. Ook het UZ Brussel trekt aan de alarmbel. "Nu lukt het nog om alternatieven te vinden. Maar de komende maanden? Geen idee."
UZ Brussel vindt moeilijk medisch materiaal: 'Zorgt voor extra stress en zorgen'
Lees ook: Marc Noppen stopt als CEO van UZ Brussel
De oorzaken voor het tekort bijvoorbeeld aan katheters zijn volgens fabrikanten vooral grondstoffentekorten, productievertragingen en logistieke uitdagingen. Dat maakt het voor de ziekenhuizen nog moeilijker om de toekomst in te schatten.
"In de coronaperiode kampten ziekenhuizen ook met tekorten van bepaald materiaal, maar toen was de verklaring duidelijk en was het makkelijker om de stock aan te vullen na de piek. Die duidelijkheid ontbreekt nu", zegt Mieke Suenens, ziekenhuisapotheker van het UZ Brussel.
"Vroeger waren sommige producten even niet verkrijgbaar, maar dan ging dat maximaal over een maand", weet Suenens. Ondertussen lieten bepaalde leveranciers aan het UZ weten dat de situatie nog zeker zes maanden tot een jaar kan aanhouden.
Geen gevolgen voor de zorg
De zorg komt voorlopig nog niet in het gedrang, bevestigt Suenens, maar ze maakt zich toch wel zorgen. "Nu lukt het nog om alternatieven te vinden. Ik hoop dat het ook lukt om de volgende maanden dezelfde zorg aan te blijven bieden." En tweede issue, met vooral een impact op het personeel: "de moeilijke zoektocht zorgt daarnaast ook voor extra werkbelasting en stress."
Lees meer over: Jette , Samenleving , UZ Brussel , Mieke Suenens