Kattebroeck: wandelen door het Brusselse riet

Bruno Schols
© Brussel Deze Week
30/08/2013
Wie wil weten hoe het moerassige gebied waar Brussel zijn naam aan dankt eruitziet, moet naar Kattebroeck. Langs een kort pad langs de oever van de Molenbeek ontdek je een van de weinig overgebleven rietvelden in de stad. Micheline en Monique vertellen je over het unieke Brusselse rietveld.

Van de vele beekjes en rietvelden waar Brussel zijn naam aan te danken heeft, blijft bitter weinig over, maar in Sint-Agatha-Berchem - op een boogscheut van de grens met Dilbeek - kom je nog een echte Broeck tegen. Het heeft niet veel gescheeld, of bouwpromotoren hadden deze 4,5 hectare grote site volgebouwd. Daar hebben Micheline en Monique en hun wijkcomité SOS Kattebroeck met een jarenlange strijd een stokje voor gestoken.

Vandaag is de Kattebroeck, door de buurtbewoners zelf genoemd naar de aanpalende Kattestraat, een beschermd landschap, en een niet te missen deel van de Groene Wandeling. Maar een deel van de vallei is nog altijd bestemd als bouwzone en ook al is de vochtige ondergrond niet geschikt om op te bouwen, toch willen de eigenaars van dit stukje vallei hun bouwgrond maar al te graag verzilveren.

Een padje leidt ons van de Kattestraat door de vallei en brengt ons al snel naar het eerste rietveld waar hommels op een van de vele bloemen nectar verzamelen en vlinders ongestoord rondfladderen. Dankzij het harde werk van de buurtbewoners die elke winter de handen uit de bouwen steken om het riet te vellen, reikt het riet tot ruim anderhalve meter hoog. Een beetje verder is het opletten om de voeten droog te houden om over de waterkanaaltjes die de Molenbeek bevoorraden te ontwijken. Een klein ommetje langs een zijwegje brengt ons aan de oever van de Molenbeek, een geliefde plek ook voor jonge minnaars, zeggen Micheline en Monique met een knipoog. Even verderop maakt een spin haar vrouwelijke soortgenoot het hof. Met uitzicht op de weide waar de paarden grazen aan de ene kant en een stuk bos aan de andere kant wandelen we naar het einde van het pad.

Wil je zelf de laarzen aantrekken om dit unieke stukje groen te ontdekken, neem dan een kijkje op www.soskattebroeck.be of neem rechtstreeks contact met Micheline op: 02-468.20.52.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Agatha-Berchem , Samenleving , Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni