Kenza organiseert herdenkingsmars, twintig jaar na racistische moord op ouders

SB
© BRUZZ
05/05/2022
Updated: 05/05/2022 16.00u

Zaterdag 7 mei is het exact twintig jaar geleden dat Kenza Isnasni’s ouders in hun woning in Schaarbeek werden vermoord. Naar aanleiding van die verjaardag organiseert Kenza een herdenkingsmars , die vertrekt in de Vanderlindenstraat – waar het drama plaatsvond – en loopt tot het Josaphatpark.

We schrijven 7 mei 2002, omstreeks 4 uur ‘s nachts. Op nummer 121 van de Vanderlindenstraat liggen Habiba El Hajji (45) en Ahmed Isnasni (47) samen met vier van hun vijf kinderen te slapen. Hun bovenbuur, Hendrik Vyt (79), dringt het appartement van de familie El Hajji-Isnasni binnen en opent het vuur.

De ouders overlijden onmiddellijk. Twee jonge kinderen, Walid (6) en Yassine (11), raken gewond. Zij doen alsof ze dood zijn, wat hun redding blijkt. Ook de twee oudere kinderen, Abdelmounaïm (17) en Kenza (19), ontsnappen op die manier aan Vyts manie. De kinderen kunnen uiteindelijk ontsnappen langs de achterkant van het gebouw, met behulp van een andere buurman.

Vyt was een extreemrechtse, militante man en aanhanger van het toenmalig Vlaams Blok. Hij komt om in de brand die hij zelf stichtte in het appartement van zijn onderburen.

"Mijn ouders moeten herinnerd worden voor de mensen die ze waren"

Kenza Isnasni

1710 Kenza Isnasni recent 2

Habiba Ahmed Foundation

Elk jaar opnieuw worden op 7 mei bloemen gelegd voor het huis waar het drama zich afspeelde. Kenza richtte inmiddels ook een stichting op, de Habiba Ahmed Foundation, met als doel de racistische moord op haar ouders te herdenken. “Maar we willen meer doen met de stichting. We hebben intussen een lange weg afgelegd om aan te tonen dat het hier niet gewoon om een fait divers gaat. Het verhaal mag niet geminimaliseerd worden tot enkel een racistische moord. De slachtoffers, mijn ouders, moeten herinnerd worden voor de mensen die ze waren”, zei Kenza donderdagmiddag op een persconferentie.

“We zijn twintig jaar later, maar het is intussen niet makkelijker geworden”, vertelde Kenza. “Het heeft tijd nodig, uiteraard. Ik vind rust in mijn geloof, heb veel gehad aan mijn studies en ik keer steeds terug naar alles wat ik meekreeg van mijn ouders. Ik probeer op een constructieve manier om te gaan met de situatie.” Daarom organiseert ze nu met de Habiba Ahmed Foundation een herdenkingsmars, komende zaterdag.

img_4483.jpg

| Foto's van Habiba El Hajji en Ahmed Isnasni, die in 2002 vermoord werden door een racistische bovenbuur.

Vrede en solidariteit

“Ik wil aantonen dat de taal die door sommige mensen wordt gebruikt, kan leiden tot moord”

Kenza Isnasni

Die mars is niet enkel gefocust op Habiba en Ahmed. Kenza wil een herdenkingsmoment organiseren dat toegankelijk is voor iedereen die daar behoefte aan heeft. Liefst ziet ze deelnemers in het wit komen: de kleur van vrede en solidariteit.

Hoewel ze zelf niet meer in Schaarbeek woont, is Kenza er wel nog regelmatig te vinden en is ze zeer betrokken in de gemeenschap. “Geschiedenis moet op een positieve manier geschreven worden”, zegt ze. Daarom wil ze zich ook niet profileren als politiek analist. Ze vindt het waardevoller het verhaal van haar ouders te delen.

Ze merkt ook een verandering bij jongeren, die nu openlijk vragen durven stellen over racisme. Door te praten met jonge kinderen, die soms geen weet hebben van wat er zich afspeelde in de Vanderlindenstraat, kan ze meegeven dat het steeds mogelijk is iets positiefs te doen, ook na zo’n drama.

Racisme en discriminatie zijn nog steeds aanwezig, dichtbij en ver weg. “Door de mars te organiseren, me in te zetten en te getuigen, wil ik aantonen dat de taal die door sommige mensen wordt gebruikt, kan leiden tot moord”, legt Kenza uit. Over dat taalgebruik is ze zeer beknopt: “Ik laat mensen hun geweten onder ogen zien.”

De herdenkingsmars vertrekt om 14 uur aan de Vanderlindenstraat 121 en zal na een uur aankomen in het Josaphatpark, waar ook een ceremonie zal plaatvinden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Samenleving , inclusievere samenleving , racisme , xenofobie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni