Twee commissarissen die instaan voor de beveiliging van het Brusselse Justitiepaleis hebben een klacht ingediend tegen enkele leden van het Veiligheidskorps. In december van vorig jaar legde het Veiligheidskorps het werk neer nadat een moslimcollega gediscrimineerd zou zijn door de commissarissen. Die dienen nu zelf klacht in voor onterechte beschuldiging en schending van het beroepsgeheim.
Klacht van commissarissen tegen Veiligheidskorps na beschuldigingen van discriminatie
Dat weet La Dernière Heure en werd bevestigd aan onze redactie.
De feiten speelden zich af op 2 december 2015, toen de leden van het Veiligheidskorps die instaan voor de begeleiding van gedetineerden van de gevangenis naar de hoorzittingen in het Justitiepaleis het werk neerlegden. Dat deden ze omdat één van hun collega’s, een bebaarde moslim, was verboden om nog langer zelf gedetineerden naar de hoorzittingen te brengen."Dergelijke discriminatie op basis van uiterlijk kunnen wij niet toelaten", klonk het toen bij Johan Peeters van de vakbond VSOA.
Maar uiteindelijk blijkt de vork enigszins anders in de steel zitten, schrijft La Dernière Heure. De twee commissarissen zouden volgens de normale procedure gehandeld hebben nadat ze informatie hadden doorgekregen die wees op verdacht gedrag bij hun bebaarde collega. Die agent van het Veiligheidskorps zou zich enkele dagen voordien in een Brusselse raadkamer bijzonder raar hebben gedragen bij een hoorzitting over een terrorismedossier.
Toen de commissarissen dit vernamen, lichtten ze onmiddellijk de Procureur des Konings in, die hen op zijn beurt adviseerde om de agent in kwestie voorlopig niet langer in te schakelen bij de begeleiding van vermeende terroristen van de gevangenis naar het Justitiepaleis.De commissarissen trokken vervolgens naar de directeur van het Veiligheidskorps, die zelf de beslissing nam om zijn agent niet langer in te zetten bij terrorismezaken.
Toch kregen de twee commissarissen bij de kortstondige staking van het Veiligheidskorps de volle lading. Dat pikken de commissarissen niet, en dus legden ze klacht neer tegen 5 functionarissen, schrijft La Dernière Heure. De voorzitter van het directiecomité van FOD Justitie, de voormalige voorzitter van het Veiligheidskorps van het Justitiepaleis, de administratief directeur van de gevangenissen, een gevangenisbewaker die lid is van de vakbond, de regionale secretaris van het ACV in Bergen: allen mogen een klacht over onterechte beschuldiging, schending van het beroepsgeheim en aan hun adres verwachten.
'Kunnen niet anders dan juridische stappen nemen'
De advocaat van één van de twee commissarissen, Sébastien Courtoy, laat weten aan onze redactie dat de commissarissen in kwestie niet willen reageren op de inhoud van de zaak. Courtoy wil echter benadrukken dat zijn cliënt zich genoodzaakt zag deze stappen te ondernemen. "We hebben eerst geprobeerd om met alle betrokken partijen onder het toezicht van de procureur samen te zitten en de geschillen op te lossen, maar onze pogingen werden afgeblokt door de tegenpartij. We kunnen niet anders dan door juridische stappen een einde te maken aan deze zaak."
Dat het al een tijdje niet botert tussen enkele leden van het Veiligheidskorps, die onder toezicht staan van de directie van de gevangenisinstellingen, en de commissarissen, wijt Courtoy aan het mentaliteitsprobleem bij sommige leden van het Veiligheidskorps. "Elk incident wordt aangegrepen om het werk neer te leggen, dat weten we ondertussen al. Maar dat iemand van het Veiligheidskorps in deze tijden zomaar in de pers verkondigt dat de commissarissen racisten zijn, dat kan echt niet door de beugel. Dat is gewoon onvoorzichtig, zelfs gevaarlijk." Hij benadrukt wel dat de overgrote meerderheid van het Veiligheidskorps goed werk levert, maar dat enkelingen de boel verzuren.
"De tijd dat men zomaar onbestraft mensen kan gaan beschuldigen, is voorbij", besluit de advocaat.
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.