Klokken Sint-Gilliskerk houden buurt wakker

Eric Vancoppenolle
© brusselnieuws.be
16/01/2013
Sinds de renovatie van het kerkhorloge luiden de klokken van de Sint-Gilliskerk als nooit tevoren. Tot grote ergernis van een paar buurtbewoners, die geen rust meer hebben. Oppositieraadslid Alain Maron (Ecolo) interpelleerde er het schepencollege over. Intussen is de pastoor bereid om de klokken minder te laten luiden.

Sinds midden december luiden de klokken en de beiaard van de Sint-Gilliskerk van 8 tot 19 uur (aanvankelijk zelfs vanaf 7 uur) op het uur, op het half uur en drie keer per dag ook voor het Angelus, een katholiek gebed dat drie keer per dag wordt gebeden. Voor het gebed van 6 uur 's luiden de klokken evenwel niet wegens te vroeg.

Dat de klokken opnieuw en zo frequent luiden heeft te maken met de herstelling van het horlogesysteem van de kerk. Bij de herstelling van het kerkhorloge stelde de technieker aan de nieuwe voorzitter van de kerkfabriek, ex-gemeenteraadslid Francis Marlière (van de toenmalige PSC, nu CDH) voor om de klokken weer klokvast te laten weerklinken.

Akkoord
De buurtbewoners waren acht jaar lang grotendeels gespaard gebleven van het lawaai dat ermee gepaard gaat. In 2004 was er immers een akkoord tussen de kerk en de buurtbewoners om de klokken enkel voor religieuze feesten te luiden. Francis Marlière was niet op de hoogte van dat akkoord.

Enkele misnoegde buurtbewoners namen contact met schepen van erediensten Carlo Luyckx (PS) en met oppositieraadslid Alain Maron (Ecolo-fractieleider) over de zaak. Luyckx kon op de gemeenteraad van maandag - die uitzonderlijk niet was voorafgegaan door een schepencollege - geen eenduidig standpunt verkondigen van de meerderheid, schrijft La Libre Belgique.

Heisa
Ten aanzien van brusselnieuws.be wijst pastoor Eric Vancraeyenest van de Sint-Gilliskerk erop dat de klachten vooral uitgaan van één buurtbewoner. Ietwat geïrriteerd door de heisa erover zegt hij "geen probleem te hebben met het terugdraaien van de klok (figuurlijk dan,red.) tot het systeem van vóór 2004." Volgens schepen Carlo Luyckx is ook de voorzitter van de kerkfabriek Marlière - zei het met enige tegenzin - tot dat standpunt te bewegen.

Probleem is wel dat Marlière net voor ruim een maand op reis is vertrokken naar India. Marlière onderhoudt de contacten met de technicus van het klokkensysteem. Het is dus niet duidelijk of de klokken kunnen worden stilgezet vóór zijn terugkomst uit het Indische subcontinent.

Alain Maron plaatst het probleem ook in een ruimere context. "Uit een studie blijkt dat de buurt van het Sint-Gillisvoorplein een maximum heeft bereikt inzake geluidsoverlast, Denk maar aan de uitbreiding van de caféterassen en bars. Er zijn bovendien ook plannen voor de aanleg van een nieuwe ondergrondse parking onder het nabijgelegen Jansonplein. Dat zal de druk op de buurt nog verhogen. Alles is een kwestie van mate, ook met de klokken", aldus Maron.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni