Youssef Kadar (32) is een van de zes ‘coronahelden’ die woensdagnamiddag in de bloemetjes wordt gezet tijdens een ontvangst door koning Filip. Kaddar, een animator in een Molenbeeks rusthuis, zet zich al jaren in om het isolement van senioren creatief te doorbreken, en deed dat ook tijdens de coronacrisis met verve.
Koning lauwert Molenbekenaar voor inzet voor senioren in coronatijd
Lees ook: Gezien: straatdansen met bejaarden
Kaddar werkt al tien jaar als maatschappelijk werker in rust- en verzorgingstehuis Acacias in de Jean Dubrucqlaan in zijn thuisgemeente Molenbeek. “We organiseren alle traditionele activiteiten, maar elke maand stellen we onszelf een uitdaging, om de bewoners uit hun routine te halen”, zegt Kaddar aan BRUZZ.
Dan mogen de bewoners in een jacuzzi, of krijgen ze bokstherapie. “Onlangs zijn we gaan karten. Het idee is om senioren op plekken te brengen waar ze niet geacht worden te zijn. Sommige van de bewoners houden heel veel van autorijden, waarom zouden we ze dan niet eens laten karten?”
"De senioren hebben geen afzondering zoals wij gehad. Ze zaten echt opgesloten in hun kamer, les pauvres”
In zijn zoektocht naar manieren om bejaarden uit hun isolement te halen, startte Kaddar in 2015 ook met Papy Booom, een webserie met video’s waarin ouderen en jongeren samen activiteiten ondernemen, zoals dansen op straat.
Toen het coronavirus ook België trof, ging het rusthuis in lockdown. “Qua animatie was dat natuurlijk een catastrofe”, zegt Kaddar .“Ik mocht ze niet meer bij elkaar brengen. De senioren hebben geen afzondering zoals wij gehad. Ze zaten echt opgesloten in hun kamer, les pauvres.”
Chocolade en ijs
Kaddar probeerde te beantwoorden aan de sociale noden. Zo organiseerde hij een karaoke vanop het balkon, die alle bewoners vanop hun eigen balkon konden volgen. Daarnaast timmerde hij met de klusjesman van het rusthuis en de hulp van de lokale supermarkt een mobiele ‘Papy Shop’ in elkaar.
“Want de bewoners mochten al niet buiten en ook geen bezoek krijgen, en dan moesten ze ook nog hun chocoladereep op vrijdagen missen. Dat we met een mobiele winkel langs hun deuren passeerden zodat ze dat soort kleine pleziertjes toch niet hoefden te missen, heeft hen in die eerste drie maanden van strikte lockdown echt geholpen.”
Op 1 juli organiseerden Kaddar en zijn collega’s een ‘fête de déconfinement’. “De senioren mochten voor het eerst in meer dan drie maanden weer naar buiten. We hadden een schepen die officieel een lintje kwam doorknippen, en voor de deur stond een ijscokar waar bewoners een ijsje konden bestellen.”
De cameraman van Papy Booom, een vriend van Kaddar, zag de oproep van het Koninklijk Paleis voor getuigenissen over mensen die zich op een uitzonderlijke manier hebben ingezet voor onze samenleving tijdens de coronacrisis. “Hij belde me 48 uur voor de deadline op en zei: ik ga je inschrijven, en ik ben zeker dat je gaat winnen.”
'Kleine jongen uit sociale woning'
“Ik had nooit verwacht dat dat zou gebeuren”, zei Kaddar daarover eerder aan RTL. “Ik, de kleine jongen uit een sociale woning en die heeft moeten zwoegen om zijn studies af te werken bij de koning? Waw, dit is echt zot.”
“Veel mensen hebben zich niet kunnen inschrijven voor deze wedstrijd, maar hebben heel hard in de schaduw gewerkt de afgelopen maanden”, voegt hij daar woensdag nog aan toe. “Ik wil hen daarvoor danken, en hoop hen ook te kunnen vertegenwoordigen."
Bekijk hier een paar video's van activiteiten die Youssef (mee) organiseerde voor de bewoners van Acacias:
Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.