| In dit gebouw verblijven 40 tot 60 krakers. Het gebouw is eigendom van de Volksrepubliek China.

Krakers in oud diplomatiek gebouw: Oudergem staat machteloos tegenover China

Kevin Van den Panhuyzen
© BRUZZ
07/10/2023

In de gemeente Oudergem heeft een zestigtal krakers zijn intrek genomen in het voormalige consulaat van de Volksrepubliek China. De gemeente wil de krakers liefst zo snel mogelijk weg, maar dat kan volgens burgemeester Sophie De Vos (Défi) alleen maar op vraag van Beijing. "De bal ligt in hun kamp."

“Normaal gezien is dit een rustige wijk met niets anders dan villa’s, maar nu zie ik er dagelijks tientallen mensen die zich verdacht gedragen. Ze bedreigen voorbijgangers en zorgen voor een onveiligheidsgevoel in de wijk.” Een BRUZZ-lezer, die anoniem wenst te blijven, rijdt dagelijks langs de Vorstlaan in Oudergem. Hij stelde vast dat daar een gebouw gekraakt wordt, ergens tussen pakweg kasteel Hertoginnedal en de vele ambassades aan de Tervurenlaan.

Oudergems burgemeester Sophie De Vos (Défi) bevestigt de aanwezigheid van krakers aan BRUZZ. “Het gaat om veertig tot zestig personen die voornamelijk uit Moldavië komen. Daar zitten ook verschillende kinderen bij,” aldus De Vos.

Al sinds maart kraken verschillende gezinnen het gebouw, dat eigendom is van de Chinese staat. Jarenlang deed het complex dienst als consulaat en konden Chinese onderdanen er hun documenten laten vernieuwen. Vervolgens stond het, voor de komst van de krakers, een tijdlang leeg. Vandaag vallen vooral de verschillende krakkemikkige auto’s met Poolse en Duitse nummerplaten voor het oud consulair gebouw op.

De gemeente Oudergem wil de krakers liefst zo snel mogelijk uitzetten, al kan ze daarvoor zelf geen stappen ondernemen. Het is de eigenaar van het gebouw die zo’n uitzetting moet aanvragen via het vredegerecht. “De vertegenwoordigers van de Volksrepubliek China vinden dat het niet aan hun is om procedures op te starten voor een Belgische rechter. Als argument halen ze de diplomatieke onschendbaarheid aan, alleen is het probleem dat het gebouw in kwestie helemaal geen diplomatieke status meer geniet, omdat China het gebouw veel te lang heeft laten leegstaan,” zegt De Vos.

'China wil niet luisteren'

Volgens de burgemeester zou de Belgische staat kunnen tussenkomen als het effectief nog om een diplomatiek gebouw ging. De ambassade van China stapte volgens De Vos ook naar Buitenlandse Zaken om tussen te komen. “Ze hebben de Belgische staat ervan kunnen overtuigen om naar het vredegerecht te stappen en dat heeft België ook gedaan, maar de vrederechter heeft de zaak onmiddellijk verworpen, net omdat het geen diplomatiek gebouw meer is.”

Dat was in april. Sindsdien probeert De Vos de Chinese diplomaten ervan te overtuigen om in eigen naam naar het gerecht te stappen, tot nu toe tevergeefs. “Als gemeente doen we al meer dan we moeten. Ze willen niet luisteren naar onze juristen, maar we blijven regelmatig vergaderingen organiseren met vertegenwoordigers van China,” aldus De Vos. “De bal ligt in hun kamp.”

De Vos stuurt geregeld de politie ter plaatse om de veiligheid van zowel de krakers als de buurtbewoners te garanderen. Volgens haar is het gebouw in goede staat en is er geen gezondheidsgevaar voor de bewoners. “De buurtbewoners begrijpen dat ik er alles aan doe, meer kan ik voorlopig niet ondernemen.” Dat herhaalde ze vorige week ook tijdens de gemeenteraad, toen het onderwerp aan bod kwam. “We blijven de situatie opvolgen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Oudergem , Samenleving , krakers , kraakpand , China , diplomatie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni