Kuregem, van no-go tot must-go

Bruno Schols
© Brussel Deze Week
17/02/2012
Kuregem staat bij de meeste mensen bekend als een no-go zone, het decor van een langdradige slechtnieuwsshow. Maar achter die façade schuilt een boeiende wijk met een rijke geschiedenis. Dat is het uitgangspunt van de nieuwe brochure over Kuregem. Een aanrader voor wie de complexe realiteit van de wijk wil begrijpen.

Kuregem, deel 1 - Historische context: het is een voor de hand liggende titel voor het eerste deel van wat een zes- tot achtdelige reeks gaat worden. Daarin schetst Dirk Decaluwé de geschiedenis van de Anderlechtse wijk 'aan de andere kant van het kanaal'.

Decaluwé zit hiermee niet aan zijn proefstuk. "Ik woon in Heist-op-den-Berg en had aanvankelijk geen enkele band met Kuregem, maar toen ik eind jaren 1990 met verwondering zag welk beeld de media van de wijk ophingen, raakte ik gefacineerd. Puur uit nieuwsgierigheid wou ik meer over de wijk te weten komen. Ik ging met heel veel mensen uit de buurt praten. Op die manier kwam ik tot een heel ander verhaal, dat ik toen ook al neerschreef in een brochure."

Kurasaw uit Kuregem
Voor deze nieuwe reeks werkte Decaluwé samen met organisaties uit Kuregem. Zo kreeg hij de professionele hulp van Kurasaw Productions voor de vormgeving van het blad en schoot Beeldenstorm hem te hulp voor de foto-illus­traties. Het eindresultaat is een fraai ogende brochure.

In de brochure geeft Decaluwé een bondig, maar toch vrij volledig historisch overzicht van de wijk. Opvallend in dat verhaal is vooral de kentering die de buurt meemaakte op het einde van de jaren 1990. De wijk, die door politici zo'n kwarteeuw aan haar lot was overgelaten, werd geteisterd door zware rellen toen de politie er in 1997 de 24-jarige Marokkaan Saïd Charki doodschoot.
Nadien kwam het keerpunt. Dankzij de wijkcontracten werd eindelijk in Kuregem geïnvesteerd, en na de invoering van het migrantenstemrecht gaat er het laatste decen­nium veel meer aandacht naar de wijk. De bro­chure geeft een mooi overzicht van de verschil­lende wijkcontracten in Kuregem mét de no­dige kritische noten, waarbij ook de huidige politieke meerderheid de dans niet ontspringt. Vooral het gebrek aan inspraak van de bewoners en het onsamenhangende beleid van de schepenen Mustapha Akouz (PS) en Anne-Marie Vanpévenage (FDF) worden gelaakt.

De brochure kost 5 euro en is onder andere te koop in het gemeenschapscentrum De Rinck (Dapperheidsplein 7) en de gemeentelijke bibliotheek (Sint-Guidostraat 97).

--------------------------
Meer bij Dirk Decaluwé, dirkdca@gmail.com of 0484-91.62.52

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni