In het Vijverspark van Anderlecht zijn tal van watervogels, waaronder het laatste zwanenkoppel, gestorven aan vergiftiging. Niet door mensen, maar door een dodelijke bacterie, Oorzaak is een panne aan een fontein, gekoppeld aan (over)voeding door bezoekers. Gemeenschapswachters en verbodsbordjes moeten publiek sensibiliseren.
Laatste zwanenkoppel van het Vijverpark vergiftigd
De recente hittegolf, een ongelukkige panne van een fontein en ronddrijvende broodkruimels: ziedaar de perfecte voedingsbodem voor een dodelijke bacterie. De voorbije dagen zijn tal van watervogels in de vijvers van het Vijverspark in Anderlecht, vlakbij de Ring, getroffen door botulisme, een vergiftiging door een bacterie. Gevolg: het laatste koppel zwanen is er uitgestorven. Ook eenden, ganzen en een reiger zijn getroffen door de dodelijke bacterie.
De bacterie clostridium botulinum ontstaat door de aanwezigheid van organisch materiaal in het water, doorgaans in weinig zuurstofrijke vijvers. Ze teert op broodkruimels of andere etensresten ofwel op takken en bladeren die in het water vallen. Het neurologisch systeem van dieren die erdoor besmet zijn gaat er heel snel op achteruit, met de dood tot gevolg.
De gemeentelijke diensten van Anderlecht hebben naar eigen zeggen het nodige gedaan om een herhaling te vermijden. “Zo is ten eerste extra zuurstof toegevoegd aan het water”, zegt Anderlechts schepen voor Openbare Werken Mustapha Akouz (PS) aan onze redactie. “Ook zijn rond de vijver bordjes geplaatst die het voeden van de dieren verbieden. Bovendien gaan gemeenschapswachten meer aanwezig zijn en let een conciërge erop dat de fonteinen werken en dat er geen takken in het water belanden.”
De meeste vijvers in Brussel tellen slechts één koppel zwanen, omdat ze erg territoriaal zijn. Verwacht wordt dat binnen afzienbare tijd een nieuw koppel zijn intrek zal nemen in de vijvers van het Vijverspark. Doorgaans hebben watervogels er geen baat bij gevoed te worden met broodkruimels, zegt het Koninklijk Belgisch Verbond voor de Bescherming van de Vogels.
Door een defect aan een fontein in het Vijverspark kon de dodelijke bacterie clostridium botulinum ontwikkelen.
Lees meer over: Anderlecht , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.