Laken krijgt gemeentehuis terug

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
18/08/2010
De Stad Brussel wil haar administratie decentraliseren en zo meteen ook de druk op het administratief centrum aan de Anspachlaan verlichten. De diensten en openingsuren van de vijf bestaande 'verbindingsbureaus' in de wijken worden flink uitgebreid. Laken is het proefproject. [6 reacties]

In het gebouw aan de An­spachlaan is het nu vaak lang wachten voor de Brusselaar die een administratieve aangelegenheid in orde wil brengen. Ook voor het personeel ligt de werkdruk bijzonder hoog, zegt Barbara Wellens, hoofd van de dienst Bevolking. "Op onze dienst alleen krijgen we dagelijks vijf- tot zevenhonderd mensen aan het loket." Ook een verdieping hoger, in het vreemdelingenbureau, is het geregeld een overrompeling.

Nadat de administratie van de Stad de afgelopen decennia almaar meer gecentraliseerd werd, heeft het gemeentestuur besloten die beweging om te keren en de papiermolen weer dichter bij de burger te brengen. Hiertoe worden de vijf verbindingsbureaus - Laken, Louiza, Neder-Over-Heembeek, Ambiorix en Haren - opgewaardeerd tot 'volwaardige' mini-gemeentehuizen.

Nu hebben die bureaus alleen een bevolkingsdienst, die identiteitskaarten en certificaten van gezinssamenstelling en woonplaats aflevert en adreswijzigingen noteert. Binnenkort kan de Brusselaar er ook terecht om een paspoort, werkvergunning en rijbewijs af te halen en zal hij er zijn huwelijk, echtscheiding, geboorte van kinderen en overlijden van familieleden kunnen aangeven. Bovendien komt in elke wijkafdeling een vreemdelingenbureau. De verbindingsbureaus zullen ook vaker dan nu open zijn. Wellens: "De uren van het administratief centrum, met een avondopening op donderdag, zullen overal gelden."

De 'operatie Decentralisatie' begint in Laken, waar ruim een derde van de meer dan 150.000 Brusselaars woont. Momenteel is het verbindingsbureau, gevestigd in het gemeentehuis van Laken aan het Bockstaelplein, dicht. Het majestueu­ze gebouw, dat begin vorige eeuw in neo-Vlaamse renaissancestijl neergezet werd door architect Paul Bonduelle, wordt helemaal gerenoveerd.

Door de annexatie van Laken door Brussel in 1921 deed het maar enkele jaren dienst als gemeentehuis. Daarna fungeerde het als min of meer uitgebreid bijkantoor. De laatste jaren zat het wijkbureau in een aftands lokaaltje met drie geïmproviseerde loketten. Tijdens de renovatie verhuisde het naar de achterzijde van het gebouw, in de Tielemansstraat. Door aanhoudend vandalisme - brandstichting, ingeslagen deuren - ging het verbindingsbureau begin deze zomer dicht.

Inmiddels is fase 1 van het renovatieproject afgerond en is de grote, oude lokettenzaal van het gemeentehuis in haar oude glorie hersteld (foto boven). Het verbindingsbureau trekt er deze herfst in. Wellens: "Oorspronkelijk zouden we in september al opengaan, maar het wordt wellicht iets later omdat we, voor een betere beveiliging, samen met de politie willen verhuizen. Die keert ook terug naar het gemeentehuis en zal in dezelfde zaal haar loketten hebben."

Als het bureau weer opengaat, zullen de openingsuren ruimer zijn en worden er al een paar extra diensten verleend: paspoorten, rijbewijzen, werkvergunningen. Tegen volgende zomer zouden er in Laken ook een vreemdelingenbureau en een dienst burgerlijke stand, voor geboorten en huwelijken, moeten zijn. "Die decentralisering vraagt een enorme voorbereiding," zegt Wellens. "We werken daar nog met papieren dossiers. Die moeten eerst allemaal ingescand worden, zodat ze vanuit de wijkafdelingen geraadpleegd kunnen worden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Laken , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni