Leefmilieu Brussel organiseert in samenwerking met Natuurpunt en Natagora een grote telling van alle wilde amfibieën en reptielen in het Brussels Gewest. Om die telling tot een goed einde te brengen doet het een oproep aan alle inwoners van het Gewest om hen te helpen.
Leefmilieu Brussel rekent op Brusselaars voor grote amfibieën- en reptielentelling
Het stadsleven kan zowel een broeihaard zijn van leven, als een bedreiging vormen voor bepaalde diersoorten. Zo weten velen niet dat in Brussel de groene kikker dramatisch afneemt in aantal, terwijl de muurhagedis, een niet alledaagse Waalse soort, de spoorwegen en braakliggende industrieterreinen lijkt te overspoelen. En dan zijn er nog de exotische soorten, zoals de waterschildpadden, die door hun eigenaars in de vijvers van de parken werden losgelaten.
Een duidelijke stand van zaken van de populatie is nodig, want de laatste telling dateert al van 15 jaar geleden. Het nieuwe observatieproject duurt drie jaar en zal leiden tot een geheel bijgewerkte nieuwe atlas. Iedere Brusselse burger die over een kleine groene ruimte, een privévijver of een moestuin aan de rand van een spoorlijn beschikt, wordt uitgenodigd om deel te nemen aan de telling. De data over alle waargenomen padden, kikkers, watersalamanders, hazelwormen en hagedissen kunnen ingevoerd worden op www.herpetobru.be.
"Ons Gewest herbergt een rijke biodiversiteit. De uitdaging zal erin bestaan dit gemeenschappelijk natuurlijk patrimonium te beschermen in het kader van de demografische uitdaging waarmee we worden geconfronteerd", zegt Brussels minister van Leefmilieu, Céline Fremault (cdH).
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.