In de afgelopen tien jaar kwamen er in de Nieuwstraat 270 woningen bij. De maatregelen die de Stad Brussel neemt om leegstand in de winkelstraat tegen te gaan werpt dus zijn vruchten af. Zo kent de stad premies toe aan eigenaars die een aparte ingang naast hun winkelpand voorzien.
Leegstand boven winkels: 270 extra woningen in de Nieuwstraat op 10 jaar tijd
De leegstand boven winkels is historisch gegroeid. Vroeger waren handelaars vaak eigenaar van het volledige pand en woonden ze zelf boven hun winkel. Een aparte ingang voor de woning was toen geen must. In de jaren vijftig, met de aanleg van de Noord-Zuidverbinding, verlieten veel inwoners het stadscentrum.
Ook de handel evolueerde: van de verkoop van ambachtelijke producten naar die van gestandaardiseerde producten. Winkeliers woonden niet langer boven hun winkels. De ruimtes boven de handelszaken werden kantoren of kregen een opslagfunctie. In sommige gevallen kozen eigenaars er ook voor om de gescheiden ingang weg te nemen om extra winkel- en vitrineruimte te hebben. Die ingreep werd vaak toegepast in de Nieuwstraat. Tot enkele jaren geleden vond je er daardoor bijna alleen handelszaken met leegstaande verdiepingen.
De Stad Brussel probeert al enkele jaren die leegstand aan te pakken. Dat doet het onder andere door leegstaande, verlaten of verwaarloosde gebouwen te belasten. Daarnaast biedt de stad ook premies aan om eigenaars en uitbaters aan te moedigen om de verdiepingen boven de handelszaken te renoveren. Zo kunnen handelszaken een premie krijgen als ze een aparte ingang maken.
Woonaanbod vergroten
De genomen maatregelen werpen hun vruchten af. Alleen al in de Nieuwstraat kwamen er op tien jaar tijd 270 woningen bij. Dat is nodig, zegt bevoegd schepen Ans Persoons (one.brussels – Vooruit). "We kunnen het ons niet permitteren om deze verdiepingen leeg te laten staan: ons inwoneraantal neemt toe en betaalbaar wonen is voor steeds meer mensen een grote uitdaging. Ook dit jaar kunnen eigenaars beroep doen op een premie van de Stad Brussel om een aparte ingang te creëren: zo hopen we het woonaanbod in het centrum nog te vergroten."
Ook is het goed voor de leefbaarheid van de handelswijken, zegt burgemeester Philippe Close (PS). "Dit zal niet alleen ons aanbod verbeteren, maar ook de veiligheid verhogen in bepaalde straten die momenteel 's nachts soms verlaten zijn." Door woningen toe te voegen is er leven op elk ogenblik van de dag.
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , leegstand , Nieuwstraat , ans persoon , Philippe Close