Leegstand in Brussel-Stad nu echt aangepakt

Jelle Couder
© Brussel Deze Week
09/12/2009
De Stad Brussel past de belasting op de leegstand en de slechte staat van gebouwen aan. Zo wil ze de leegstand in de stad effectiever bestrijden.

In 2001 al voerde de Stad een belasting in op gebouwen die leegstonden en in slechte staat verkeerden. Die liet voor de eigenaars echter heel wat achterpoortjes.

Tegen maar liefst 67 procent van de opgelegde belastingen werd door de eigenaars een klacht ingediend. De eigenaars maakten ook maximaal gebruik van het systeem van vrijstellingen. Tussen 2001 en 2006 werden door de Stad 665 maal een belasting geheven. In 2007 en 2008 ging het gemiddeld om 330 gevallen. Hoeveel van die belastingen ook effectief geïnd werden, is niet bekend; veel van de ingediende klachten zijn nog in behandeling bij de rechtbank van eerste aanleg.

Achterpoortjes gesloten
De regeling werd al ingevoerd in 2001, toch worden de achterpoortjes nu pas aangepakt. "De analyse van een nieuwe regeling kan enkele jaren duren," zegt Nicolas Dassonville, woordvoerder van burgemeester Freddy Thielemans (PS). "Er moest daarvoor in dit geval samengewerkt worden tussen de kabinetten van de burgemeester en van schepen van Stedenbouw Christian Ceux (CDH)."

De bestaande regeling wordt nu uitgebreid naar woningen die in slechte staat verkeren, maar wel bewoond zijn, en woningen die in goede staat zijn, maar niet bewoond worden. De belasting zal net als vroeger berekend worden op basis van de oppervlakte van de gevel van het gebouw en het aantal verdiepingen.

Ook het regime van vrijstellingen wordt beperkt. Zo kreeg een gebouw dat beschadigd werd door een ongeval, voorheen automatisch een vrijstelling op de belasting. Vanaf nu wordt daar een limiet van twee jaar aan gekoppeld, zodat de eigenaar binnen die termijn het beschadigde pand opnieuw in goede staat moet herstellen. Verder wordt de procedure die tot de vaststelling leidt, vereenvoudigd. Om de controles op te voeren, wordt het aantal ambtenaren uitgebreid. Nu zijn er drie beëdigde controleurs, zij krijgen er binnenkort vijf collega's bij.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni