Liedekerke is ‘duurzame wijk’

Lieven Bulckaert
© Brussel Deze Week
27/05/2011
Vorige week werd het duur­zame-wijkcontract Liedekerke voorgesteld. Dat gebeurde, heel toepasselijk, in de Maalbeektuinen.

Toepasselijk, omdat het initiatief de maximale 'ingroening' van dit deel van Sint-Joost beoogt. Het gaat dus niet alleen om het creëren van nieuwe parken en groene ruimtes, maar ook om het ontsluiten van binnenruimten, omgeven door gebouwen. En de Maalbeektuinen zijn daar wel een bijzonder mooi voorbeeld van.

Een smalle inrijpoort leidt naar een parkje met een speeltuin, dat in deze kinderrijke buurt duidelijk geapprecieerd wordt. Bovendien loopt de Maalbeek als een rode draad door het hele project. De waterader werd in 1856 overwelfd om overstromingen tegen te gaan. Meteen was het uit met de molens, moestuinen en lusthoven zoals dat van de graaf de Liedekerke. Er werd dan wel een straat naar hem genoemd, maar bij het dopen van dit wijkcontract viel het aristocratische 'de' weg.

Het tracé van de Maalbeek werkt nu als inspiratiebron en als verbinding tussen al die groene ruimten. Er zullen waterdoorlaatbare trottoirs komen om te vermijden dat de rioleringen zich bij zware regenval onmiddellijk verslikken.

Crèches
Zoals altijd zit er ook een sociaal luik van dit duurzame-wijkcontract: er komen twee crèches (een Nederlands- en een Franstalige), er staan nieuwe woningen op stapel en er worden opleidingsprojecten gelanceerd. Vanzelfsprekend wordt er daarnaast ook aan de infrastructuur gesleuteld.

Na de studiefase wordt nu dus de operationele fase ingeluid. De vijftien miljoen euro moeten niets minder dan 'een ware metamorfose van de wijk' teweegbrengen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni