Liga voor mensenrechten 'GAS schenden scheiding der machten'
Lees ook: GAS-boetes: Jonger en duurder
De laatste weken doken heel wat verhalen op van mensen die een boete krijgen voor een futiliteit. Zo kreeg in de stad Brussel iemand een boete omdat ze met krijt op de stoep aan het tekenen was en in Schaarbeek mag je voortaan geen deurmatten meer uitkloppen boven de openbare weg.
Elsene spant echter de kroon. "We betogen hier omdat deze gemeente een pioniersrol speelt in de toepassing van GAS", zegt Philippe Carlier van de Liga voor Mensenrechten. "In 2005 zijn hier al 300 boetes uitgeschreven, dit jaar steven we af op 4.000 boetes."
De actievoerders vinden GAS-boetes een schending van de scheiding der machten. De gemeente mag namelijk zelf bepalen wat overlast is, zelf boetes uitschrijven en zelf oordelen over mensen die in beroep gaan.
"Het argument achter GAS-boetes is dat justitie te traag werkt", klinkt het. "Om niet te moeten wachten op uitspraken van het gerecht, leggen de gemeentes boetes op. Wij vinden het niet kunnen dat de democratie wordt ondergraven omdat er te weinig wordt geïnvesteerd in justitie om de echte criminaliteit aan te pakken."
"GAS geeft aanleiding tot absurde interperteringen van de wetgeving en het is ook problematisch omdat we zien dat normaal jongerengedrag zoals rondhangen op een pleintje gecriminaliseerd wordt."
In regeringskringen gaan er stemmen op om de minimumleeftijd voor een GAS-boete te verlagen naar twaalf jaar en het maximumbedrag van een boete op te trekken naar 450 euro. Zeer waarschijnlijk zullen dus nog acties volgen.
Lees meer over: Elsene , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.