Het gewicht van religie bij jihadisten is jarenlang onderschat door links omdat men te veel naar sociale factoren als werkloosheid keek. Dat zegt Cineast Luc Dardenne, bekend van de films Le Gamin au Vélo en Rosetta die hij samen met zijn broer Jean-Pierre maakte.
Luc Dardenne: ‘Links onderschat belang van religie bij jihadisten’
Dardenne reageert zo op de aanslagen van 22 maart in metro Maalbeek en de luchthaven van Zaventem. De filmmaker gaf in jaren ’90 zelf les in een van de volksbuurten in Brussel. “Daarbij was er een Maghrebijnse leerling die naar de moskee begon te gaan”, zegt Dardenne in het Franse magazine Les Inrocks. “Dat is in zijn hoofd geslopen, hij wou mijn vrouw plots geen hand meer geven. Men had hem een ‘wij-zij-tegenstelling bijgebracht. Dat ‘wij-zij-verhaal' dat in de moskeeën gepredikt wordt, kan ontsporen naar een oproep tot geweld.”
“Al sinds de jaren ’60 zijn er Wahabistische predikers in België en sinds de jaren ’90 doen ze het goed”, aldus Dardenne. “Ze preken in officiële en niet-officiële moskeeën. Weinigen promoten de jihad, maar ze dragen wel een wij-zij-tegenstelling uit.”
Volgens Dardenne, die bekend staat om zijn sociaal voelende films, heeft de linkerzijde ook te lang een verkeerde analyse gemaakt van jihadistisch geweld. “Sociale oorzaken als werkloosheid spelen een rol, maar zijn niet allesbepalend”, zegt hij. “Abaaoud was de zoon van een welvarende middenstander, een van de kamikazes in Parijs werkte bij de RATP en de terroristen van 9/11 waren allemaal universiteitsstudenten. Werkloosheid volstaat niet om uit te leggen waarom iemand naar de wapens grijpt.”
Lees de volledige tekst op de website van Centre Communautaire Laïc Juif.
Aanslagen Brussel 2016
Lees meer over: Samenleving , Aanslagen Brussel 2016
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.