Op de luchthaven Brussels Airport is zaterdag om 14 uur een tweejaarlijkse grote rampoefening van start gegaan, die tot in de late namiddag liep. Een zwaar ongeval met een lijnvliegtuig werd gesimuleerd, waarbij zowel doden als gewonden gevallen zouden zijn. "We zijn verplicht elke twee jaar een dergelijke oefening te organiseren", zegt Florence Muls van Brussels Airport Company. "De gebeurtenissen van maart 2016 staan hier los van."
Luchthaven houdt tweejaarlijkse grote rampoefening
Volgens het scenario van de oefening was een vliegtuig tegen pier A gebotst en lekt het toestel niet alleen kerosine op de tarmac, maar heeft het ook nog eens gevaarlijke stoffen aan boord. Daardoor is er zogenaamd gevaar voor de omgeving.
Zowel in het vliegtuig als in de pier zouden volgens het rampscenario dodelijke slachtoffers en zwaargewonden gevallen zijn. Het volledige vliegtuig en de pier moesten geëvacueerd worden. Zo'n 250 mensen namen aan de oefening deel, van wie zo'n 100 figuranten die vooral de rol van slachtoffers op zich namen.
De oefening begon op de luchthaven zelf maar werd ook daarbuiten voortgezet. Zowel politie, brandweer, Rode Kruis als de provincie Vlaams-Brabant nam eraan deel.
Rook, poppen en figuranten
"Dit soort oefeningen maakt deel uit van ons noodplan, we organiseren ze om de twee jaar" zegt Florence Muls, de woordvoerster van Brussels Airport Company. "De vorige oefening vond in 2015 plaats en deze was al gepland. De aanslag van maart 2016 heeft geen invloed gehad op deze oefening."
Om het scenario zo echt mogelijk te laten lijken, werd het merendeel van de acties live gesimuleerd, onder meer door het gebruik van een oefenvliegtuig, crashbel, geluidssignalen, rook, poppen en vrijwillige figuranten. De oefening begon omstreeks vijf na twee op het terrein en eindigde in de late namiddag. Dit uiteraard zonder de normale luchthavenactiviteiten te storen.
Volgens de eerste evaluatie verliep de oefening vlot en goed gecoördineerd. “Op de debriefing zullen we alle stappen gedetailleerd overlopen, maar ik kan nu al meegeven dat alles vlot verlopen is,” geeft woordvoerster Florence Muls mee.
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.