Buslijn 86, die een rondje maakt rond bijna de hele volledige voetgangerszone, trekt tot nu toe zeer weinig reizigers. Dat bleek uit een rapport met bevindingen van chauffeurs dat de raad van bestuur van de MIVB deze week gepresenteerd kreeg.
‘Lusbus’ rond voetgangerszone bekoort voorlopig weinig reizigers
Dat schrijft La Libre Belgique en wordt ook bevestigd door de voorzitter van de raad van bestuur van de MIVB, Thomas Ryckalts (Open VLD). “Het gaat wel maar om een eerste indruk”, benadrukt die aan brusselnieuws.be.
Bus 86 rijdt sinds 29 juni van de Machtenslaan via de Zespenningenstraat en Anneessens naar het Centraal Station. Daarna keert hij via Arenberg en De Brouckère terug naar Molenbeek. De bus is dus geen echte lusbus en passagiers die pakweg van het Muntplein naar Fontainas willen kunnen er niet echt gebruik van maken.
“De voetgangerszone bestaat nog maar een paar maanden, en daar zat een lange zomervakantie in”, zegt de voorzitter van de raad van bestuur van de MIVB. “We moeten dit traject nog wat de tijd geven. Precieze reizigerstellingen zullen pas beschikbaar zijn in februari, en pas dan maken we een eerste balans op.”
Verkeerslichten afstellen
MIVB-chauffeurs vreesden op voorhand in een totale chaos te belanden in en rond de voetgangerszone, maar dat bleek op de presentatie niet het geval, zegt Ryckalts. “Hoewel we toch een paar busbanen kwijt zijn.”
Enkel de bussen 48 en 95 zitten in de Lombardstraat geregeld vast in files. “Maar dat lijkt vooral een technisch probleem”, zegt Ryckalts. “Dat zou te verhelpen zijn met een betere afstelling van de verkeerslichten.”
Dat bus 95 via de Cellebroersstraat zou terugkeren richting station, zoals La Libre bericht, wil Ryckalts “bevestigen noch ontkennen. Er zijn mij geen plannen in die zin bekend.”
Mocht de lusbus op die manier keren, dan zou het César de Paepeziekenhuis met de bus weer makkelijker bereikbaar worden, en tegelijk zou het Brussels Parlement verlost worden van de eindhalte voor haar deur in de Lombardstraat. Die geplande terminus wordt door sommige politici als storend ervaren.
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.