Het Lutgardiscollege in Oudergem voert momenteel een opvallende campagne. De ASO-school is tot ver in de Rand op zoek naar leerlingen voor het eerste middelbaar, met name Nederlandstaligen. Wie zich voor 30 januari aanmeldt, krijgt het leerboek Nederlands gratis. “Tenminste als onze school de eerste keuze is,” zegt directrice Sabine Verheyden.
Lutgardiscollege geeft gratis leerboek voor wie snel inschrijft
In heel wat Brusselse secundaire scholen is het dringen om een plek. Jullie voeren campagne om meer leerlingen.
Sabine Verheyden: “Wij gaan volgend jaar uitbreiden. Van de huidige 60 leerlingen in het eerste middelbaar willen we naar 150. Op die manier willen we zorgen voor voldoende leerlingen in de hogere graden. We stellen namelijk vast dat er een grote uitval is, leerlingen die na de eerste graad bijvoorbeeld overstappen naar het technische of beroeps en naar het Franstalig onderwijs.”
“In het vijfde jaar zitten nu nog maar 22 leerlingen terwijl ze met 75 begonnen zijn. Sommige richtingen zijn heel klein en we vrezen dat ze, in het kader van besparingen, afgeschaft worden. Daarom willen we meer starters.”
Jullie zoeken specifiek naar Nederlandstaligen.
Verheyden: “Zoals elke Brusselse school hoop je op een mooie mix van Nederlands- en anderstaligen. Voor beiden is een grotere mix ideaal. Hoe meer Nederlandstaligen, hoe makkelijker voor de anderstaligen om erop in te spelen.”
Waarom die intensieve campagne in de Rand, en verder, tot in Leefdaal en Kortenberg?
Verheyden: “We rekruteerden altijd al leerlingen uit de buurt van Zaventem, Nossegem, Overijse en Hoeilaart. Nu proberen we ons ook op de streek rond Kortenberg en Leefdaal te richten. We hebben namelijk vastgesteld dat het aandeel leerlingen uit de Rand behoorlijk gedaald is, vooral in de laagste jaren. Ik denk dat in het eerste jaar nog slechts dertig procent uit de Rand komt. Wij hopen nu ouders aan te spreken die in de buurt van onze school werken, bijvoorbeeld in de banksector.”
Als lokkertje geven jullie een gratis werkboek Nederlands.
Verheyden: “Op die manier geven we aan dat we het Nederlands belangrijk vinden. We investeren sowieso heel veel in taal in onze school. Dat moet ook, als Brusselse school. Een Franstalige kan bij ons in het eerste jaar acht uur Nederlands volgen, een Nederlandstalige acht uur Frans.”
Lees meer over: Oudergem , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.