Maand na aangekondigde ontruiming blijkt kraakpand in Wetstraat nog bewoond

JB
© BRUZZ
04/10/2023
Updated: 04/10/2023 10.23u

Het kraakpand in de Wetstraat waar maandenlang zo’n honderd asielzoekers verbleven, wordt nog steeds bewoond door enkele tientallen mensen zonder opvangplaats. Dat zegt het collectief ‘Stop de opvangcrisis’ en wordt door advocate Marie Doutrepont bevestigd aan BRUZZ.

Eind augustus vertrokken de asielzoekers uit het kraakpand in de Wetstraat, een gebouw van vastgoedspeler Atenor dat pal naast de CD&V-hoofdzetel ligt, de partij van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor.

De asielzoekers trokken de deur van het pand achter zich dicht omdat er een uitzetting aangekondigd wordt, maar daar blijkt bijna een maand later niets van in huis te zijn gekomen.

“Het gaat om ongeveer dertig mensen, al is het niet duidelijk hoeveel asielzoekers er juist overnachten omdat ze overdag niet allemaal aanwezig zijn”, klinkt het bij het collectief ‘Stop de opvangcrisis’. Volgens de steungroep zit een ontruiming er wel aan te komen. “In tussentijd proberen we een oplossing voor hen te vinden, maar voorlopig is dit nog niet gelukt. Ze moeten zich in heel moeilijke omstandigheden zien te redden.”

Tentenkamp

Het pand werd eind april gekraakt en nadat de bewoners er ruim een maand geleden moesten vertrekken, zetten de activisten van ‘Stop de opvangcrisis’ een tentenkamp op poten op het Heilig-Kruisplein in Elsene, vlakbij het Flageyplein. Dat werd na een vechtpartij al snel ontruimd.

Tachtig asielzoekers die eerst in de Wetstraat en nadien kortstondig in het tentenkamp verbleven, kregen uiteindelijk opvang in hotels via daklozenorganisatie Bruss’help. Die opvang zou nadien overgenomen worden door Fedasil, maar het is onduidelijk of dat al gebeurd is.

Belabberde omstandigheden

BRUZZ kon woensdagvoormiddag ter plekke vaststellen dat er inderdaad nog asielzoekers in het pand leven. "Ik schat ongeveer veertig mensen, misschien meer", aldus een man uit Jemen die ondertussen enkele maanden in ons land verblijft. De omstandigheden in het gebouw zijn belabberd: er liggen hopen afval, er heerst een scherpe urinegeur en de bewoners hebben geen toegang tot water of elektriciteit.

Dat het tot vandaag nog niet tot een uitzetting gekomen is, heeft volgens vrederechter Gery de Walque wellicht te maken met onderhandelingen tussen eigenaar Atenor en advocaten van de asielzoekers die in het pand verblijven.

"Het bevel tot uitzetting is uitgesproken, dus deze zaak ligt niet meer in de handen van justitie. Het is de deurwaarder die actie moet ondernemen, maar daarvoor zal die wellicht de resultaten van de gesprekken met de verschillende betrokken partners afwachten."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni