Iets meer dan een maand nadat Carla een petitie met duizenden handtekeningen tegen seksueel geweld in Brussel lanceerde, zijn er vijf maatregelen genomen om de veiligheid in het Jubelpark te verhogen. Carla en veel andere vrouwen voelen zich er onveilig, omdat ze er vaak in aanraking komen met seksueel geweld. Onder andere lager struikgewas en betere verlichting moeten hier iets aan veranderen. Ook de politiezones willen beter samenwerken om het park veiliger te maken.
Maand na seksueel geweld in Jubelpark: vijf maatregelen moeten veiligheid verhogen
De Catalaanse Carla sprak in januari met BRUZZ en vertelde toen hoe ze in het Jubelpark kon ontsnappen aan een verkrachtingspoging. Ze lanceerde een petitie om meer aandacht te vestigen op het probleem, dat trouwens ook door veel andere Brusselse vrouwen werd bevestigd. Ze verzamelde ondertussen al meer dan tienduizend handtekeningen en de bal ging aan het rollen.
De burgemeesters van Etterbeek en Brussel bezochten samen met de korpschefs van politiezones Brussel-Elsene en Montgomery en vertegenwoordigers van Leefmilieu Brussel, dat verantwoordelijk is voor het Jubelpark en de bewakers, het park om de problematiek te bekijken.
Meer licht en lager struikgewas
Er werden vijf maatregelen genomen om het probleem van seksueel geweld in het Jubelpark aan te pakken. Eerst en vooral zal Leefmilieu Brussel het struikgewas rond het Jubelpark zorgvuldig snoeien om een maximale zichtbaarheid in elke hoek van het park te garanderen. Daarnaast wordt de kwaliteit van de bestaande verlichting in het park onderzocht, iets wat ook in de petitie van Carla werd voorgesteld als kortetermijnoplossing.
Ten derde komen er nieuwe borden bij de ingangen van het park. Zo kunnen bezoekers hun exacte locatie te weten komen, krijgen ze een overzicht van de indeling van het terrein en de 26 verschillende ingangen van het park. Bovendien zal er op de borden aangegeven worden wat de route is naar de dichtstbijzijnde politiebureaus.
Overleg en samenwerking
Naast deze infrastructurele oplossingen, zal er een overlegplatform opgericht worden tussen politiezones Brussel-Elsene en Montgomery, de preventiediensten van de gemeenten Etterbeek en Brussel en Leefmilieu Brussel, waarop meerdere keren per jaar informatie wordt uitgewisseld.
De verschillende politiezones willen ook samenwerken om een beter beeld te krijgen van de criminaliteit in het park. Daarom zullen de politiediensten, de stadswachten en de parkwachters de uurroosters van hun patrouilles op elkaar afstemmen en proberen ze op die manier zoveel mogelijk aanwezig te zijn in en rond het Jubelpark.
Brussels parlementslid Carla Dejonghe (Open VLD), die de problematiek aankaartte in de politieraad en bij de bevoegde Brusselse ministers, reageert opgelucht: “Er wordt echt werk gemaakt van een betere beveiliging tegen aanrandingen in het Jubelpark in Brussel.”
Dejonghe wil ook iedereen oproepen om klacht in te dienen bij elk voorval: “daardoor kan de politie de dader proberen op te sporen en kan je er mee voor zorgen dat anderen niet hetzelfde moeten meemaken.”
Lees meer over: Brussel-Stad , Etterbeek , Samenleving , Jubelpark , petitie tegen seksueel geweld